Kapitalförvaltningens marknadsöversikt augusti 2024
Hurdan var marknadssituationen i augusti 2024? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
Hurdan var marknadssituationen i augusti 2024? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
De finansiella data som publicerades i juli var tudelade. Å ena sidan växte både USA:s och euroområdets ekonomi bättre än väntat under årets andra kvartal. Men de framåtblickande, förutseende indikatorerna försvagades. Den globala ekonomin väntas fortfarande återhämta sig, men återhämtningen verkar vara ganska dämpad och föremål för mycket osäkerhet.
I USA växte ekonomin med 0,7 % under årets andra kvartal jämfört med föregående kvartal. I USA är det brukligt att uttrycka tillväxt som årlig tillväxt, och den var stark, 2,8 %. Den senaste statistiken visar dock en försvagning av arbetsmarknaden (visserligen från ett starkt utgångläge), försiktighet bland konsumenterna och minskat lönetryck. Avmattningen i den amerikanska tillväxten har väntats under lång tid, så den är inte förvånande i sig. De senaste uppgifterna har dock varit svagare än väntat, vilket tyder på att den amerikanska centralbanken sannolikt kommer att börja sänka räntorna i september.
I Kina däremot avtog tillväxten och nådde inte upp till förväntningarna under årets andra kvartal. Dock är den i absoluta tal fortfarande klart snabbare än i väst, med en ekonomisk tillväxt på 4,7 % jämfört med föregående år. I kinesiska termer är detta dock lägre än partiledningens målnivå, och räntorna sänktes i landet i juli, och ytterligare småskaliga stimulansåtgärder förväntas för att stimulera ekonomin. En viktig partikonferens om ekonomisk politik hölls också i juli, men den bjöd inte på några överraskningar. På partikonferensen betonades fortfarande viljan att reformera ekonomin och fokusera på teknisk utveckling, självförsörjning och nationell säkerhet. Framöver kommer fokus att ligga på genomförandet av reformer.
Under årets andra kvartal växte euroområdets ekonomi med 0,3 % från föregående kvartal, vilket var mer än väntat och bekräftade att lågkonjunkturen i euroområdet är över. Till skillnad från vad vi är vana vid finns tillväxtmotorerna i södra Europa, och det är kraftigt drag i synnerhet i Spaniens ekonomi. Däremot vände Tysklands ekonomiska tillväxt till minusnivåer igen. De inköpschefsindex som publicerades i juli var svagare än väntat och ökade oron för att återhämtningen i euroområdet vacklar redan innan den kommit igång ordentligt. De kommande månaderna kommer att berätta i vilken riktning den ekonomiska utvecklingen rör sig. Europeiska centralbanken förväntas sänka sina räntor ytterligare 1–2 gånger i år, vilket ger lindring i fråga om Europas svaga tillväxt.
Henna Mikkonen
Chefsekonom vid Sparbanksgruppen
I juli var politiken tillbaka på huvudscenen, särskilt i USA, där presidentspelet tog oväntade vändningar. De siffror som rapporterades på finansdatafronten hamnade något under förväntningarna på alla nyckelmarknader.
Alla nyckelmarknader, förutom tillväxtmarknaderna, steg måttligt under månaden. Under månaden såg vi också en kraftig bransch- och stilrotation. AI-boomen dämpades då investerarna reflekterade över den verkliga avkastningspotentialen för enorma investeringar.
Resultatperioden för det andra kvartalet har inletts utan några större överraskningar. Resultaten växer något. Den slutliga efterfrågan är fortfarande på en god nivå, även om tillväxttakten har avtagit. Detta beror delvis på att vi inte längre ser prishöjningar som de vi sett tidigare år, och att utvecklingen av volymkomponenten har varit ganska dämpad. I genomsnitt har lönsamheten legat på en god nivå, även om konkurrensen inom konsumentprodukter har intensifierats i takt med att tillväxten har avtagit. Den privata konsumtionen har utvecklats trögt under de senaste månaderna.
Vi bedömer att verksamhetsmiljön fortfarande är gynnsam för en positiv kortsiktig börsutveckling. Marknadsstämningsindikatorerna är klart förhöjda, vilket är den mest centrala risken när det gäller aktiemarknadens kortsiktiga utveckling.
Johan Hamström
aktieportföljförvaltare
Räntorna föll på bred front i juli. Nedgången berodde till stor del på förbättringen av amerikanska inflationsdata och försvagningen av andra ekonomiska data, vilket ledde till förväntningar på en ännu lättare penningpolitik. I skrivande stund väntas tre sänkningar av styrräntan i USA och två i euroområdet under resten av året. Särskilt i euroområdet kan det mycket väl bli fler räntesänkningar än väntat, eftersom euroområdets industri stagnerar i snabb takt och de ekonomiska tillväxtutsikterna redan har bleknat under sommaren. Minskningen av inflationen mot målet har saktat av, men vi tror att den kommer att vara kring två procent redan i höst.
Mikko Rautiainen
ränteportföljförvaltare
Då räntorna har stigit från nollnivåer tillbaka till normala nivåer har ränteplacerandet återvänt till sina rötter. Kärnan i ränteplacerandet är att undvika betalningsstörningar och att samla in den ränta som uppkommit under lånets löptid som fortlöpande avkastning. När räntorna sjunker får placeraren också kapitalavkastning från värdeökningen. Den bästa tiden att börja ränteplacerande är när räntorna är höga och de är på väg ner. Nu är det dags, när Europeiska centralbanken har börjat sänka räntorna och amerikanska Federal Reserve troligen kommer att inleda egna räntesänkningar under hösten.
Sparbanken Ränteportfölj placerar i ränteinstrument över hela världen. Placeringarna görs i regel via andra fonder. Alla instrument som betalar ränta lämpar sig som placeringsobjekt för fonden. Det finns rikligt med alternativ, från obligationslån till bilaterala finansieringsavtal och allt där emellan. Det är viktigt att man förhåller sig flexibelt till placeringar. Marknadscyklerna har blivit snabbare, vilket innebär att kreditrisken snabbt måste kunna justeras. Även ränterisken måste kunna justeras. Räntefluktuationerna har varit starka den senaste tiden och det har varit möjligt att få bra avkastning genom att aktivt justera ränterisken.
Enligt fondens placeringsstrategi är det även viktigt att placera i olika risktillägg, med hjälp av vilka placeringen ger en större avkastning i förhållande till den tagna risken. Ett sådant risktillägg kan vara till exempel svagare likviditet som kompenseras med en högre avkastning. Eller ett mer komplext placeringsobjekt som också kompenseras med en högre avkastning. Genom att kombinera aktiv hantering av ränte- och kreditrisk samt utnyttja risktilläggen får man på medellång sikt en bättre avkastning än för en bred marknad.
Fonden Sparbanken Ränteportfölj lämpar sig för placerare som vill ha en rimlig avkastning över den rekommenderade placeringstiden. Den lämpar sig även som en del av en splittrad placeringsportfölj vid sidan av aktieplaceringar.
Placeringsfonden Sparbanken Ränteportfölj förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Portföljförvaltare: Lassi Kallio
Mark Mattila, Mikko Rautiainen, Evgeny Artemenkov, Anders Pelli, Virve Valonen, Petteri Vaarnanen, Lassi Kallio, Olli Tuuri, Johan Hamström.