Kapitalförvaltningens marknadsöversikt juli 2024
Hurdan var marknadssituationen i juli 2024? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
Hurdan var marknadssituationen i juli 2024? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
De ekonomiska uppgifter som publicerades i juni medförde inga stora överraskningar och de ekonomiska utsikterna förblev ungefär oförändrade. På världsnivå förväntas tillväxten i år ligga något under det långsiktiga genomsnittet och ligga kvar på ungefär samma nivå som förra året.
I USA har den ekonomiska utvecklingen redan länge varit stark. Nu försvagas tillväxtutsikterna, vilket är förväntat och delvis till och med välkommet. Trots att den försvagas förväntas den ekonomiska tillväxten i USA i år vara starkare än i Europa. Amerikanska centralbanken väntas sänka räntan för första gången i höst.
Den ekonomiska utvecklingen i Europa har redan länge varit svag, och förra året kämpade ekonomin på gränsen till recession. Nu tyder framåtblickande indikatorer på att den ekonomiska utvecklingen i Europa ökar. Återhämtningen är dock fortfarande ganska bräcklig och osäker. De inköpschefsindex som publicerades i juni var svagare än väntat och förstärkte uppfattningen om att återhämtningen fortfarande är ganska osäker. I motsats till vad som är brukligt har de turism- och servicedrivna länderna i södra Europa på senaste tiden klarat sig bättre än de mer industridrivna länderna (som Tyskland).
Finlands ekonomi hamnade i slutet av förra året i en recession. Recessionen övervanns dock med nöd och näppe i början av året, då den ekonomiska tillväxten åter blev lite positivare. I framtiden förväntar vi oss att Finlands ekonomi kommer att återhämta sig, även om vi knappt ser någon sagoliknande återhämtning. I juni erhölls för första gången på länge något bättre förtroendestatistik, eftersom både konsumenternas och företagens förtroende förbättrades. Nivån är naturligtvis fortfarande blygsam, men riktningen verkar vara mot det bättre. Ett överraskande stort hopp sågs särskilt i konsumenternas avsikter att köpa bostad. Europeiska centralbankens sänkning av styrräntan i början av juni verkar ha ökat förtroendet även på den finska bostadsmarknaden.
Vi ekonomer vill oftast hålla politiken och ekonomin åtskilda. I praktiken är det naturligtvis inte så, utan politiken påverkar ekonomin och ekonomin påverkar politiken. För närvarande står politiken återigen i centrum för många analyser. I USA närmar sig presidentvalet och marknadens fokus flyttas gradvis till i allt högre grad på valresultatet och en bedömning av valets konsekvenser. I Europa har Europavalet och de efterföljande franska extraordinära valen också höjt den politiska risken i Europa.
Samtidigt är handelspolitiken, särskilt mellan Kina och väst, också mer protektionistisk. Som det senaste exemplet införde Europeiska kommissionen importtullar på kinesiska elbilar i juni.
Val kan tillfälligt rubba marknaden mycket, men marknaden anpassar sig vanligtvis snabbt till situationen när ett val har hållits och resultatet är säkert. På längre sikt kan naturligtvis den genomförda ekonomiska politiken och dess effekter forma de ekonomiska riktlinjerna mycket. För närvarande verkar trenden röra sig i riktning mot att globaliseringen har hamnat i motvind och att världen fragmenteras mer än tidigare. Politisk analys spelar också en större roll ur ekonomisk synvinkel.
Henna Mikkonen
Chefsekonom vid Sparbanksgruppen
Aktieindexet MSCI World, som beskriver utvecklingen på världens aktiemarknader, steg med cirka 2 procent i juni. Sedan första halvåret har indexet stigit med nästan 11 procent.
Under de senaste månaderna har tillväxtutsikterna för världsekonomin förbättrats något. I euroområdet förväntas äntligen en måttlig uppgång i tillväxten, medan tillväxten i USA väntas plana ut mot en mer normal nivå mot slutet av året. Rimligt god tillväxt förväntas också på tillväxtmarknaderna. Den gradvisa återhämtningen av konsumenternas köpkraft, när inflationen har lugnat ner sig, torde stimulera konsumenternas efterfrågan, särskilt i Europa. Även inom industrin har tecken på återhämtning kunnat ses, vilket bör stödja marknaderna i Europa och tillväxtekonomierna. USA, som har varit drivkraften bakom tillväxten, kommer därför att också kunna dela drivansvaret till andra marknadsområden.
När det gäller penningpolitiken började ECB sänka styrräntorna i juni. Trots de hårda orden erkänns penningpolitiken vara mycket stram. Sänkningarna kommer sannolikt att fortsätta i september. Amerikanska centralbanken förväntas däremot börja lätta på penningpolitiken mot slutet av året.
I Europa och på tillväxtmarknaderna (Indien, Mexiko) har valen stått i centrum, vilket har skapat osäkerhet på kort sikt. I Frankrike meddelade president Macron att nya parlamentsval kommer att hållas i början av juli efter att hans parti förlorat mot extremhögern i Europavalet. Aktie- och räntemarknaderna reagerade negativt på den nya osäkerhetsfaktorn. Utfallet är svårt att förutsäga, men vanligtvis har marknaden i sådana situationer lugnat ner sig snabbt efter den första chocken.
Den stärkta ekonomin, stigande resultatprognoser och ett positivt marknadssentiment är fortfarande en gynnsam miljö för en positiv utveckling på aktiemarknaden. Utan större överraskningar (till exempel inom geopolitiken) bedömer vi att den positiva stämningen på aktiemarknaden kommer att fortsätta, om än med en mindre riktningskoefficient än i början av året. Resultatperioden för årets andra kvartal kommer snart att börja. Då får vi ytterligare bevis på företagens senaste resultat. De förbättrade utsikterna och den positiva stämningen på marknaden återspeglas naturligtvis också i stämningsindikatorerna på marknaden. Indikatorer pekar på en stark optimism på marknaden och detta är den viktigaste risken för den kortsiktiga utvecklingen på aktiemarknaden om det inte går som förväntat.
Vi håller aktierna överviktade. I takt med att verksamhetsmiljön stärks kommer vi att öka viktningen på de mer konjunkturkänsliga marknaderna. Vi gynnar följande marknadsområden:
Eemeli Oikarainen
aktieportföljförvaltare
Europeiska centralbanken inledde som förväntat sina efterlängtade räntesänkningar i juni. Den framtida räntebanan är fortfarande oklar och beror på kommande inflationstrender. Ytterligare två räntesänkningar förväntas ske i år. Den oklara politiken i Frankrike ökade ränteskillnaden mellan Frankrike och Tyskland på grund av investerarnas oro över högerpartiernas budgetplaner. I USA fortsatte inflationen att utvecklas positivt och de långa räntorna sjönk mer än i Europa. I slutet av månaden började räntorna stiga på nytt, eftersom sannolikheten för att Trump skulle vinna valet ökade. Förväntningen är att Trump, om han vinner, kommer att öka budgetunderskottet, vilket kommer att driva upp räntorna. Centralbanken har ännu inte åtagit sig att sänka räntorna, men marknaden förväntar sig att den nedåtgående cykeln startar vid mötet i september.
Mark Mattila
ränteportföljförvaltare
Då räntorna har stigit från nollnivåer tillbaka till normala nivåer har ränteplacerandet återvänt till sina rötter. Kärnan i ränteplacerandet är att undvika betalningsstörningar och att samla in den ränta som uppkommit under lånets löptid som fortlöpande avkastning. När räntorna sjunker får placeraren också kapitalavkastning från värdeökningen. Den bästa tiden att börja ränteplacerande är när räntorna är höga och de är på väg ner. Nu är det dags, när Europeiska centralbanken har börjat sänka räntorna och amerikanska Federal Reserve troligen kommer att inleda egna räntesänkningar under hösten.
Sparbanken Ränteportfölj placerar i ränteinstrument över hela världen. Placeringarna görs i regel via andra fonder. Alla instrument som betalar ränta lämpar sig som placeringsobjekt för fonden. Det finns rikligt med alternativ, från obligationslån till bilaterala finansieringsavtal och allt där emellan. Det är viktigt att man förhåller sig flexibelt till placeringar. Marknadscyklerna har blivit snabbare, vilket innebär att kreditrisken snabbt måste kunna justeras. Även ränterisken måste kunna justeras. Räntefluktuationerna har varit starka den senaste tiden och det har varit möjligt att få bra avkastning genom att aktivt justera ränterisken.
Enligt fondens placeringsstrategi är det även viktigt att placera i olika risktillägg, med hjälp av vilka placeringen ger en större avkastning i förhållande till den tagna risken. Ett sådant risktillägg kan vara till exempel svagare likviditet som kompenseras med en högre avkastning. Eller ett mer komplext placeringsobjekt som också kompenseras med en högre avkastning. Genom att kombinera aktiv hantering av ränte- och kreditrisk samt utnyttja risktilläggen får man på medellång sikt en bättre avkastning än för en bred marknad.
Fonden Sparbanken Ränteportfölj lämpar sig för placerare som vill ha en rimlig avkastning över den rekommenderade placeringstiden. Den lämpar sig även som en del av en splittrad placeringsportfölj vid sidan av aktieplaceringar.
Placeringsfonden Sparbanken Ränteportfölj förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Portföljförvaltare: Lassi Kallio
Mark Mattila, Mikko Rautiainen, Evgeny Artemenkov, Anders Pelli, Virve Valonen, Petteri Vaarnanen, Lassi Kallio, Olli Tuuri, Johan Hamström.