Kapitalförvaltningens marknadsöversikt juni 2024
Hurdan var marknadssituationen i juni 2024? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
Hurdan var marknadssituationen i juni 2024? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
Världsekonomin förväntas växa i ungefär samma takt i år som i fjol. Den amerikanska ekonomin har återigen överraskat med sin styrka och den förväntade lågkonjunkturen har inte setts där. I år kommer dock den ekonomiska tillväxten i USA sannolikt att avta något från förra året, men tillväxten väntas ändå uppgå till cirka 2 procent.
Prediktiva indikatorer i Europa talar för att den ekonomiska tillväxten ökar något. Tillväxten är dock fortfarande ganska svag och kommer sannolikt att ligga under 1 procent. Även om riktningen för den ekonomiska utvecklingen i Europa nu går mot det bättre, är tillväxtnivån i USA fortfarande klart högre än i Europa.
Vid sitt möte i början av juni sänkte Europeiska centralbanken sin styrränta med 0,25 procentenheter. Beslutet var väntat, eftersom centralbankirerna länge starkt hade antytt att räntan kommer att sänkas. Inte ens maj månads inflationstal som var högre än förväntat i euroområdet förändrade centralbankirernas syn.
Det finns dock osäkerheter kring fortsättningen. Antalet räntesänkningar under innevarande år beror på hur inflationen och inflationsförväntningarna utvecklas framöver. I sina kommentarer betonade ECB också att den inte har förbundit sig till någon räntestig. Marknadens förväntningar är att det blir ytterligare 1–2 räntesänkningar i år. Detta kommer att underlätta situationen för finländare med bostadslån. Insättarnas sötebrödsdagar ligger däremot förmodligen bakom oss.
I maj fördes en diskussion i de ekonomiska medierna om att lågkonjunkturen i Finland kommer att övervinnas. Ekonomerna fick uppleva något spännande när förhandsstatistiken över BNP-utvecklingen under årets första kvartal var klart bättre än väntat. Å andra sidan var det känt att dessa preliminära siffror ofta har korrigerats nedåt på senare tid.
I slutet av månaden fick man dock en extra bekräftelse på att lågkonjunkturen är över, när den finska ekonomin enligt den första "officiella" BNP-statistiken ökade med 0,2 procent från föregående kvartal. Tillväxttalet är inte svindlande, men var ändå bättre än väntat och positivt.
I fortsättningen räknar vi med att ekonomin tar fart mot slutet av året. Vi kommer knappast att få se någon stor tillväxt, men ändå en liten återhämtning. Detta bygger på antagandet att den globala konjunkturcykeln återhämtar sig och å andra sidan på att räntorna i euroområdet kommer att sjunka. Detta är särskilt bra för Finlands räntekänsliga ekonomi.
Henna Mikkonen
Chefsekonom vid Sparbanksgruppen
Den starka utvecklingen på aktiemarknaden fortsatte under maj, och MSCI World Index nådde en ny topp i mitten av månaden. Avkastningen mätt i euro var ganska bra på flera marknader. Den finska aktiemarknaden var en av de starkaste och noterade en ökning på 4,4 procent, indexavkastningen i både Europa och USA var 3,3 procent. MSCI World Index steg med 2,9 procent under månaden. Japans index utvecklades med -0,2 procent på grund av den försvagade yenen och tillväxtländernas index föll med 0,9 procentenheter.
Den starka utvecklingen på aktiemarknaden förklaras av den förbättrade verksamhetsmiljön, som har gett stöd åt företagens resultattillväxt. Europas ekonomiska tillväxt kan stimuleras av lägre räntor. I Sverige sänkte Riksbanken styrräntan i början av maj och inköpschefsindex för industrin i maj var starkt. ECB:s räntesänkning i juni kan ge en liknande utveckling i Europa, som skulle stödja företagens verksamhetsmiljö och riskvilligheten på aktiemarknaden. Enligt vår åsikt är sannolikheten för positiva ekonomiska överraskningar i Europa och på tillväxtmarknaderna högre än i USA. Resultattillväxten för MSCI World Index för i år är drygt 8 procent.
Den stärkta ekonomin, stigande resultatprognoser och ett positivt marknadssentiment är anledningarna till att vi höjde övervikten på aktierna i allokeringen. Vår övervikt är inriktad på de mest konjunkturkänsliga marknaderna.
Finland: Prissättningen är fortfarande attraktiv. Verksamhetsmiljöns återhämtning gynnar en konjunkturkänslig marknad som Finland.
Tillväxtmarknader: Prissättningen är fortfarande attraktiv. Sjunkande räntor stimulerar den ekonomiska tillväxten.
Europa: Vi överviktade Europa på grund av den förbättrade verksamhetsmiljön, marknadens konjunkturkänslighet och en attraktiv prissättning.
I allokeringen sänkte vi Nordamerika till neutral, eftersom prissättningen av tillväxtbolag är utmanande och risken för besvikelse är förhöjd i fråga om dem. I USA står en aktie (Nvidia) för nästan 35 procent av årets indexavkastning. En sådan hög förklaringsgrad för en enda aktie är exceptionell i en historisk granskning. I USA visar räntorna fortfarande en nedåtgående trend i den ekonomiska tillväxten, vilket är en riskfaktor, särskilt för skuldsatta företag.
Indikatorerna för stämningen på marknaden är tydligt förhöjda. Detta är den centrala risken med tanke på aktiemarknadens utveckling på kort sikt.
Anders Pelli
aktieportföljförvaltare
Räntemarknaden har tagit en stor vändning i takt med att centralbankerna börjat sänka räntorna. Detta kommer sannolikt att ske i en långsammare takt än väntat, eftersom ekonomins allmänt positiva stämning inte i ljuset av aktuell information kräver några snabba och stora räntesänkningar.
Utvecklingen i de långa räntorna var tudelad i maj. I USA sjönk räntorna måttligt, medan räntorna i Europa steg måttligt. De amerikanska räntorna sjönk snabbare än väntat i takt med att inflationen avtog. I Europa steg åter priserna snabbare än väntat. Ett bättre inköpschefsindex än väntat i Europa sänkte förväntningarna på antalet framtida räntesänkningar. Prediktiva indikatorer tyder på att det värsta är över för den europeiska ekonomin och ECB förväntas sänka räntorna mindre än vad man tidigare förväntade sig, endast tre gånger i år.
På marknaden för företagslån kvarstod den positiva stämningen och risktilläggen sjönk. Maj var en mycket bra månad för den europeiska High Yield-marknaden. Nyemissionerna är livliga och placerarnas risktolerans har tydligt förbättrats. För närvarande försöker även de svagaste företagen öka finansieringen, även om priset är ganska högt på grund av stigande räntor. I motsats till den övergripande positiviteten såg fastighetssidan återigen flera sänkta kreditvärderingar. Sektorn är fortfarande utmanande, särskilt vad gäller affärslokaler. Även byggföretagens resultat har förblivit svaga. Betongelementstillverkaren Consolis stötte på betalningssvårigheter i början av maj. Risktilläggen fortsätter att prissätta en riktigt stark ekonomisk utveckling. Vi tror själva på en mycket mer dämpad ekonomisk miljö och förblir försiktiga i våra låneval.
Mark Mattila
ränteportföljförvaltare
Specialplaceringsfonden Sparbanken Fastighet placerar i regel sina tillgångar på fastighetsmarknaden via andra fonder. Fondens huvudmarknad är Finland, men placeringarna diversifieras även något till europeiska tillväxtcentra. Placeringarna diversifieras i stor utsträckning till olika typer av fastigheter, var och en med sin egen riskprofil. Placeringar görs i lägenheter, affärsfastigheter, närservicecenter, vårdfastigheter, logistikfastigheter och datacenter. Bostäderna ligger i tillväxtcentra i Finland och Europa. Logistikfastigheterna ligger i europeiska knutpunkter, samt som så kallade sista milens distributionscenter i utkanten av viktiga europeiska städer. Den gemensamma nämnaren för alla placeringsobjekt är ett bra läge, där efterfrågan på högklassiga fastigheter inte försvinner. Större delen av fondens placeringar sker i kvalitetsfastigheter som erbjuder stabila hyresintäkter. Extra intäkter söks med ett måttligt antal fastighetsutvecklingsprojekt, där en del av avkastningen, utöver hyresintäkterna, genereras av fastighetens värdeökning.
Inflationen i sig är inte ett problem för fastighetsplaceringar, eftersom hyrorna är bundna till konsumentprisindex och hyrorna granskas årligen för att återspegla den högre kostnadsnivån. Räntehöjningen på grund av inflationen har däremot sänkt fastigheternas värde och bromsat slutförandet av fastighetsköp. För en fastighetsplacerare är detta inte bara en negativ sak. På grund av den lägre köpeskillingen och den ökade hyresnivån är hyresintäkterna högre än tidigare, och även med enbart hyresintäkter ökar tillgångarna stadigt. Trots avmattningen i ekonomin har uthyrningsgraden för fondens mål fortsatt att vara god, över 90 %. Hyresgästerna har också betalat sin hyra i tid och till fullt belopp. Utöver läget är valet av hyresgäster viktigt i fastighetsplaceringar. Majoriteten av fondens hyresgäster är de mest kreditvärdiga stora bolagen, samt aktörer inom den offentliga sektorn med långa hyresavtal.
Specialplaceringsfonden Sparbanken Fastighet är ett utmärkt alternativ för sparare som funderar på att placera på fastighetsmarknaden eller till exempel för bostadsplacerare som vill diversifiera sina placeringar mer i fastighetssektorn. De nuvarande hyresintäkterna, med måttlig hävstångseffekt, ger en årlig avkastning på mindre än 10 %. Lägre räntenivå och starkare ekonomisk tillväxt kommer också att stödja fastigheternas värderingar.
Specialplaceringsfonden Sparbanken Fastighet förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Portföljförvaltare: Lassi Kallio
Mark Mattila, Mikko Rautiainen, Evgeny Artemenkov, Anders Pelli, Virve Valonen, Petteri Vaarnanen, Lassi Kallio, Olli Tuuri, Johan Hamström.