Kapitalförvaltningens marknadsöversikt maj 2024
Hurdan var marknadssituationen i maj 2024? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
Hurdan var marknadssituationen i maj 2024? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
I april uppdaterade Internationella valutafonden (IMF) sin tillväxtprognos för världsekonomin. Enligt IMF:s uppskattning kommer världsekonomin att växa med 3,2 % i år, dvs. i samma takt som i fjol. Prognosen höjdes något från föregående gång. Detta skulle innebära en något lägre tillväxt än långtidsmedelvärdet.
De regionala skillnaderna i ekonomisk utveckling är återigen stora. I USA har den ekonomiska tillväxten fortsatt att vara stark trots de snabba räntehöjningarna. Under innevarande år väntas den ekonomiska tillväxten bli något långsammare men ändå ligga kvar på drygt två procent. När det gäller USA kan man säga att det ekonomiska läget är ”på hög nivå, men nedåtgående”.
I Europa är situationen den motsatta; "nivån är låg, men riktningen är uppåt". Den ekonomiska tillväxtprognosen för euroområdet har ökat något under den senaste tiden, men förväntningarna ligger fortfarande under 1 %. I slutet av april publicerades tillväxttal för BNP under första kvartalet i euroområdet, enligt vilka ekonomin ökade med 0,3 % mer än väntat jämfört med föregående kvartal. Euroområdet har alltså kommit ur recessionen.
På grund av den starka ekonomiska utvecklingen har också inflationen i USA legat över centralbankens förväntningar. Detta har ökat oron för att centralbanken kanske inte kan sänka sina räntor i enlighet med tidigare förväntningar. Medan man i början av året förväntade sig upp till 6 räntesänkningar i USA, förväntas nu bara en.
I euroområdet har inflationen däremot fortsatt att sjunka och förväntningarna är att den första räntesänkningen ses i juni. Detta skulle vara bra för hela euroområdet, men särskilt för Finlands räntekänsliga ekonomi.
Vi uppdaterade vår prognos för Finlands ekonomi i början av april. Enligt vår färska prognos krymper Finlands ekonomi i år med 0,5 %, medan tillväxten återhämtar sig ordentligt nästa år. Även om vår prognos visar att ekonomin kommer att krympa totalt sett, innehåller den dock en förväntan om att den ekonomiska tillväxten i Finland småningom piggnar till under slutet av året. Denna återhämtning grundar sig på förväntningarna på sjunkande räntor och den redan observerade återhämtningen i den globala industriella konjunkturen.
Våra prognoser gjordes före besluten i regeringens ramförhandlingar. Vid ramförhandlingarna beslutades det om anpassningsåtgärder på ca 3 miljarder euro som ska genomföras både genom utgiftsnedskärningar och skattehöjningar. Dessa åtgärder förväntas minska den ekonomiska tillväxten med några tiondels procent under de närmaste åren.
Henna Mikkonen
Chefsekonom vid Sparbanksgruppen
På aktiemarknaden har det rått en positiv stämning sedan november i fjol. Marknaden förblev stark under lång tid på grund av att omvärlden utvecklades positivare än väntat. Dessutom utvecklades teknikföretagen mycket gynnsamt. Aktiemarknadens positiva stämning upplevde en liten rekyl i början av april, när aktiekurserna i teknikföretagen som utvecklats mycket kraftigt justerades nedåt, vilket smittade av sig på hela marknaden. Aktieindexet MSCI World, som beskriver världens aktiemarknad, sjönk i april med 3,2 % mätt i lokala valutor. Av de viktigaste marknaderna utvecklades tillväxtekonomierna bäst i april med en positiv avkastning på +1,4 %. I Europa sjönk kurserna med 0,7 %. Trots arbetsmarknadsstrejker och bolagsspecifika utmaningar steg kurserna med +1,9 % i Finland.
Resultatperioden är redan långt framskriden. I USA var 79 % av resultaten positiva överraskningar, vilket ligger väl i linje med historien och den normala resultatperioden. EPS-tillväxten har varit 5,3 % (YoY). Marknadsförväntningen för EPS-tillväxten före resultatperiodens början var +2,5 % för Q1. Den uppdaterade prognosen för resultattillväxten år 2024 är +9,1 %, omsättningen har ökat med 4,2 % (YoY). Förväntningen för Q1 före resultatperiodens början var +3,5 %. Förväntningarna på omsättningsökningen för hela året är +4,7 %.
Marknadssentimentindikatorerna är höga. När resultatperioden närmar sig sitt slut, övergår fokus nu till granskning av ekonomiska data och företagens resultatutveckling. Förväntningarna på en sänkning av centralbanksräntorna har skjutits framåt något på tidsaxeln, vilket kan dämpa placeringssentimentet. Ett högt sentiment utgör ett hot mot den kortsiktiga aktieutvecklingen. Marknaden är benägen för små korrigeringsrörelser.
Vi fortsätter allokeringen med en måttlig aktieövervikt. Vi gynnar följande marknadsområden:
Finland: Prissättningen är lockande och marknadssentimentet är mycket svagt. En återhämtning i omvärlden gynnar en konjunkturkänslig marknad som Finland.
Tillväxtmarknader: Prissättningen är fortfarande lockande och marknadssentimentet håller på att vända i en mer positiv riktning. Sjunkande räntor kommer att stimulera den ekonomiska tillväxten.
Nordamerika: Den ekonomiska utvecklingen i regionen fortsätter att vara stabil och stöder bland annat utvecklingen av mindre företag. Prissättningen av tillväxtbolagen är utmanande och risken för besvikelser är hög i fråga om dem.
Olli Tuuri
aktieportföljförvaltare
Räntemarknaden sjönk överlag i takt med att de långa räntorna fortsatte att stiga. Ökningen berodde till stor del på USA och dess starka ekonomiska utveckling samt på en högre inflation än förväntat. Förväntningarna på antalet räntesänkningar från ECB har varierat kraftigt under innevarande år och i skrivande stund verkar prissättningen räkna med färre än 3 räntesänkningar under slutet av året, vilket verkar ganska blygsamt. Nedgången i förväntningarna beror till stor del på utvecklingen i USA och utsikterna för euroområdet har inte heller förbättrats nämnvärt. Valutaunionen tyngs alltmer av den nuvarande strama penningpolitiken när realräntorna stiger i takt med att inflationen sjunker. Trots lättnaderna i penningpolitiken finns det kanske inte så mycket utrymme för sänkningar av de långa räntorna, eftersom de korta räntorna, som påverkas mest av penningpolitiken, länge har varit klart högre än de långa räntorna.
Både Investment Grade-företagslån och High Yield-företagslån sjönk i april. Riskpremierna för IG fortsatte att sjunka, men uppgången i de långa räntorna gav dem en negativ avkastning. Riskpremierna för HY har börjat stiga, vilket är en sund korrigeringsrörelse för tillgångsklassen.
Mikko Rautiainen
ränteportföljförvaltare
Med tillväxtmarknader avses i allmänhet länder, vars ekonomier och aktiemarknader har en betydande utvecklingspotential. Trots den gemensamma nämnaren är det frågan om ett brett spektrum av mycket olika länder i olika utvecklingsstadier, såsom Kina, Indien, Indonesien, Korea, Brasilien, Mexiko och Polen.
Under de senaste två decennierna har tillväxtekonomierna vuxit snabbare än genomsnittet i västländerna på grund av gynnsam demografi och snabbt stigande produktivitet. Den ekonomiska utvecklingen har accelererat urbaniseringen och medelklassdominansen, vilket har bidragit till att öka efterfrågan på konsumentprodukter och tjänster som bilar, hushållsapparater och dagligvaror.
Vi tror att dessa strukturella trender kommer att fortsätta, vilket över tid återspeglas i den positiva utvecklingen på de lokala aktiemarknaderna. Resan kanske inte är okomplicerad, yttre och inre förhållanden rör sig i cykler, vilket orsakar tillväxtstörningar och kollapser.
Att placera i tillväxtmarknader medför klart högre risker än på de västerländska marknaderna. Ekonomierna är unga, vilket kan återspeglas i starka fluktuationer i ekonomisk tillväxt, aktier och valutakurser. Institutioner som skapar stabilitet är mindre utvecklade. Politiken och politikerna är viktigare. Ansvarsperspektiven stämmer inte nödvändigtvis överens med vad vi är vana vid i Norden på grund av de olika utvecklingsstadierna i dessa länder.
Vi placerar främst i områden där förutsättningarna för långsiktigt gynnsam utveckling är gynnsamma och aktiemarknadens prissättning är attraktiv.
Vi tolkar trender och vändpunkter genom att titta på enkla, "hårda (t.ex. ekonomiska data) och mjuka (t.ex. politiska) indikatorer". Att göra förutsägelser långt in i framtiden lyckas sällan, men att surfa på en positiv trend så länge det går är förnuftigt. Stora linjer uppfattas oftast bättre, ju mindre uppmärksamhet du ägnar åt bakgrundsbullret.
Viktiga kännetecken för gynnsamma förhållanden är reformvänliga makthavare, en växande befolkning i arbetsför ålder, investeringar i infrastruktur och fabriker, växande utrikeshandel och konservativ ekonomisk förvaltning inom både den offentliga och privata sektorn.
Utöver de gynnsamma förhållandena avser vi också att opportunistiskt utnyttja de kortsiktiga möjligheter som marknaden erbjuder, t.ex. vissa överdrifter som orsakas av placerarnas rädsla.
Vi lägger ut aktieplock till portföljförvaltare som är specialiserade på den lokala marknaden. Urvalsprocessen betonas; lokalkännedom, placeringsstrategins trovärdighet samt bevis på framgångsrik portföljförvaltning.
"Jag har lärt mig att de stora möjligheterna finns på platser som förbises av andra" – Sir John Tempelton
"Var rädd när andra är giriga. Var girig när andra är rädda.”– Warren Buffet
Johan Hamström
Portföljförvaltare
Mark Mattila, Mikko Rautiainen, Evgeny Artemenkov, Anders Pelli, Virve Valonen, Petteri Vaarnanen, Lassi Kallio, Olli Tuuri, Johan Hamström.