Kapitalförvaltningens marknadsöversikt december 2024
Hurdan var marknadssituationen i december 2024? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
Hurdan var marknadssituationen i december 2024? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
OECD publicerade sina färska ekonomiska prognoser i början av december. De förmedlar ett överraskande ”tråkigt” budskap: världsekonomin förväntas växa med 3,2 procent i år och 3,3 procent nästa år. Förra året var tillväxten 3,2 procent. Det finns alltså inga stora förändringar i sikte, men i ekonomin är tråkighet ofta en bra sak. Under ytan är allt förstås inte helt lugnt och de ekonomiska utsikterna varierar mellan olika regioner.
Den amerikanska ekonomin har sedan länge vuxit i ganska god takt. I fortsättningen förväntas tillväxten avta men förbli på en god nivå. I november tog marknaden itu med de eventuella ekonomiska konsekvenserna av Trumps seger. Åtminstone håller Trump ekonomerna upptagna när de försöker analysera olika scenarier om hur Trumps politik påverkar ekonomin. En annan sak som är säker torde vara att osäkerheten har ökat. I övrigt är det ganska svårt att göra en noggrannare bedömning av konsekvenserna av Trumps politik när vi inte vet hur många av hoten som kommer att genomföras och enligt vilken tidtabell. Det är dock sannolikt att vi kommer att se någon form av tullar och handelshinder under nästa år. På lång sikt kommer tullarna och ökad protektionism att försvaga den ekonomiska tillväxten och produktiviteten på global nivå.
För USA är situationen lite mer kontroversiell. Placeringsmarknaden verkar gilla Trumps föreslagna skattesänkningar och en eventuell lättnad i regleringen. Ekonomerna är dock inte helt övertygade om huruvida Trump är en bra eller dålig sak för den amerikanska ekonomiska tillväxten. En del har höjt sina tillväxtprognoser, en del har sänkt dem.
I Kina har den färska ekonomiska statistiken överträffat förväntningarna och det verkar som om stimulansåtgärderna som lanserades under hösten kommer att ge Kinas ekonomiska utveckling en svag återhämtning. Hotet om nya tullar är dock betydande och därmed är utsikterna för nästa år tämligen osäkra.
I Europa har den ekonomiska utvecklingen under en lång tid varit svag och i november försvagades bilden ytterligare. Situationen inom industrin har förblivit svag och nu sjönk även inköpschefsindexen för servicesektorn till negativt. Den politiska oron i Frankrike kommer åtminstone inte att underlätta situationen. Även i Europeiska centralbankens retorik har fokus flyttats från inflationsoro till tillväxtoro. Räntesänkningarna fortsätter alltså.
Finlands räntekänsliga ekonomi har lidit av den höga räntenivån och i slutet av förra året hamnade ekonomin i recession. I år har ekonomin dock visat tillväxt under varje kvartal (januari–september) jämfört med föregående kvartal. Tillväxten har varit svag, men ändå positiv. Särskilt exporten har överraskat positivt, medan den privata konsumtionen har utvecklats svagt.
Tecknen på uppgång på den finska bostadsmarknaden har förstärkts. Handelsvolymerna har ökat redan i flera månader och nu verkar även låntagningen ha ökat. Bostadspriserna sjunker inte heller längre. Vi förväntar oss att bostadsmarknaden fortsätter att återhämta sig nästa år och att bostadspriserna återigen börjar stiga något. Detta är goda nyheter även för byggindustrin, som redan under flera år har varit en av de svagaste länkarna i Finlands ekonomi.
Henna Mikkonen
Chefsekonom vid Sparbanksgruppen
Det amerikanska presidentvalet, som orsakade nervositet på aktiemarknaderna i oktober, var över i november. Osäkerheten kring valet gav upphov till en kraftig uppgång för världsaktieindexet med den amerikanska marknaden i spetsen. Kapitalflödena verkar tydligt ha rört sig bort från Europa och Asien mot andra sidan Atlanten till den amerikanska aktiemarknaden.
I USA har republikanernas och Trumps valseger ökat förväntningarna på skattelättnader, lättare reglering och en gynnsam ekonomisk utveckling. Som ett resultat av detta gav det amerikanska aktieindexet S&P 500 cirka 8 procent i november omräknat till euro. Dollarn har stärkts cirka 3 procent mot euron, vilket delvis förklarar den starka avkastningsutvecklingen. I andra delar av världen har marknadsutvecklingen varit mer nedstämd. Avkastningen på tillväxtmarknaderna sjönk till en negativ nivå och i Europa nådde man bara knappt ett positivt resultat. Efter valet har aktiemarknaden pressats av tarifforo och ökade geopolitiska spänningar.
Resultatperioden för årets tredje kvartal motsvarade förväntningarna, även om prognoserna hade sänkts före resultatperiodens början. Efter resultatperioden har förväntningarna återigen ökat efter att verksamhetsmiljön visat sig vara starkare än väntat. Nästa år förväntas en betydande resultattillväxt på alla viktiga marknader.
Marknadsstämningen är allmänt positiv, särskilt i USA. Utsikterna på andra sidan Atlanten är gynnsamma, vilket å andra sidan också syns i prissättningen på marknaden. I takt med att placerarna blir allt mer optimistiska och prissättningen skärps ökar risken för besvikelser. På andra håll ligger prissättningen på en rimlig nivå, vilket återspeglar förväntningarna på en svagare verksamhetsmiljö i framtiden.
På kort sikt bedömer vi att den stigande trenden kommer att fortsätta tack vare den fortsatt starka marknadsstämningen. Vi fortsätter att övervikta USA och tillväxtmarknaderna.
Källa: Bloomberg & Sparbankernas kapitalförvaltning
Eemeli Oikarainen
aktieportföljförvaltare
De långa räntorna sjönk tydligt i euroområdet och något i USA i november, vilket resulterade i en positiv avkastning på 2,3 procent respektive 0,8 procent på dessa marknader. Lättnader i inflationstrycket och svagare ekonomiska data än väntat från euroområdet har ökat förhoppningarna om att Europeiska centralbankens (ECB) penningpolitik ska bli lättare. I skrivande stund förväntar sig marknaden att ECB:s inlåningsränta halveras till 1,65 procent i slutet av nästa år, och vår egen åsikt är att ännu lägre nivåer är mycket möjliga. Den potentiella sänkningen av de långa räntorna torde dock inte vara lika stor. Eurostaterna kommer att emittera stora mängder statsobligationer nästa år och de långa amerikanska räntornas dragningskraft är faktorer som höjer de långa räntorna i euroområdet.
Avkastningarna på företagslånemarknaden i euroområdet var måttliga, Investment Grade 1,56 procent och High Yield 0,75 procent. Riskpremierna steg något under november, vilket gjorde att avkastningen på företagslån stannade under statslånen.
Källa: Bloomberg & Sparbankernas kapitalförvaltning
Mikko Rautiainen
ränteportföljförvaltare
Sparbanken Amerika är en aktiefond vars tillgångar placeras i amerikanska kvalitetsföretag och i aktiebaserade instrument eller bolag. Fonden erbjuder ett effektivt diversifierat och bekvämt sätt att placera på den nordamerikanska aktiemarknaden.
Bland hotbilderna på marknaden finns en ökad statsskuld, en fortsatt hög inflation till följd av tariffer och strama riskpremier i kombination med höga värderingskoefficienter på aktiemarknaden. Ovanstående innebär en geografisk diversifiering, som innebär att en nedgång på placeringsmarknaden i ett land eller ett område inte väsentligt påverkar hela portföljen eller endast i begränsad utsträckning påverkar portföljens avkastning. Detta kan leda till en portfölj med bättre riskjusterad avkastning.
I år har artificiell intelligens varit en betydande bidragande faktor till avkastningen på marknaden, särskilt inom teknikbranschen, men dess effekter sträcker sig även vidare till olika sektorer, såsom energiproduktion. Även om resultattillväxten som AI medför håller på att avta, är dess inverkan på produktiviteten och affärsmöjligheterna fortfarande betydande. Möjligheterna och de potentiella avkastningarna från AI kommer sannolikt att koncentreras till stora teknikföretag på lång sikt, eftersom investeringar i AI kräver betydande resurser och stora investeringar.
Den starka aktiemarknaden som stöddes av AI-boomen fick extra fart i och med att Trump vann valet. Republikanernas seger har ökat placerarnas riskvilja, och lättnader i regleringen och framtida skattesänkningar har gynnat särskilt småföretag i USA. Trumps planerade tariffer förväntas öka inflationen och eventuellt bromsa den ekonomiska tillväxten i USA, men effekterna skulle vara större i de länder som tarifferna riktas mot.
Om händelserna under Trumps förra period upprepas kan det uppstå fluktuationer på marknaden till följd av politiska beslut, men marknadsaktörerna och företagen är delvis förberedda på dessa förändringar. Det är bra att komma ihåg att tariffer sänktes under den förra perioden på grund av stora marknadsrörelser. De planerade skattesänkningarna och aktieåterköpsprogrammen kommer att stödja marknaden i slutet av nästa år. År 2025 förväntas resultattillväxten överstiga 12 %.
Vi förvaltar förmögenhet långsiktigt, tryggt och produktivt och undviker bestående kapitalförluster. Vårt mål är att utnyttja kvalitetsbolagens överlägsenhet, som med tiden betonas via fenomenet ränta på ränta. Lönsamma kvalitetsbolag utgör grunden för vår portfölj och erbjuder stabilitet och tillväxtpotential. Vår placeringsverksamhet baseras på vår egen oberoende företagsanalys, vilket garanterar objektivitet och djup förståelse.
Företagets strategi är ett viktigt verktyg för att nå framgång i framtiden. Den hjälper företaget att förstå kundernas behov och utmaningar, förnya sin verksamhet, hitta affärs- och tillväxtmöjligheter samt konkurrensfördelar. Att förstå strategin är centralt när vi bedömer företag som placeringsobjekt. Det här tillvägagångssättet säkerställer att våra placeringar är väl motiverade och att vi kan uppnå långsiktig avkastning samtidigt som vi undviker förluster.
Anders Pelli
portföljförvaltare
Detta är en annons. Läs placeringsfondens faktablad innan du fattar slutgiltiga placeringsbeslut. Fonden förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Mark Mattila, Mikko Rautiainen, Evgeny Artemenkov, Anders Pelli, Virve Valonen, Petteri Vaarnanen, Lassi Kallio, Olli Tuuri, Johan Hamström.