Kapitalförvaltningens marknadsöversikt november 2024
Hurdan var marknadssituationen i november 2024? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
Hurdan var marknadssituationen i november 2024? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
I oktober låg marknadens fokus förståeligt nog på det amerikanska presidentvalet. Åtminstone på kort sikt gillade aktiemarknaden Trumps vinst till följd av löftena om skattesänkningar. I en ekonoms ögon orsakar dock de långsiktiga ekonomiska konsekvenserna av valet mer oro än glädje.
Fler tullar och eventuella mottullar försvagar handeln på längre sikt och därmed utsikterna för den ekonomiska tillväxten i världen. Trumps politik kan också vara ganska inflationär, vilket kan leda till en högre räntenivå än vad man tidigare hoppats på. USA:s skuldsättning fortsätter, vilket kan bli ett tema under de kommande åren. Osäkerheten torde åtminstone öka.
Å andra sidan är det också bra att komma ihåg att även om USA är världens största ekonomi och dess president har mycket makt, påverkar en miljon andra saker ekonomin och ekonomin anpassar sig vanligtvis överraskande bra till förändringar.
Under oktober fick vi under årets tredje kvartal färsk statistik om utvecklingen av bruttonationalprodukten både i USA, Kina och euroområdet.
Den ekonomiska tillväxten i USA har fortsatt varit stark och BNP ökade med 0,7 procent jämfört med föregående kvartal. Scenariet med en så kallad mjuk nedgång verkar lyckas trots den högre räntenivån. Det är en bra prestation.
Den ekonomiska tillväxten i euroområdet har varit svag under en längre tid och data från ekonomin har varit svagare än förväntat. Oktober skapade dock en något positiv stämning även när det gäller utsikterna för den europeiska ekonomin. Ekonomin i euroområdet överraskade positivt och tillväxten uppgick till 0,4 procent från föregående kvartal. Detta var klart bättre än förväntat, även om tillväxtsiffran är blygsam jämfört med USA. Även den tyska ekonomin växte, även om man i förväg befarade att den hade hamnat i en recession.
I Kina fortsatte den ekonomiska tillväxten under det tredje kvartalet att avta från året innan. Landets ledning har meddelat om olika ekonomiska stimulansåtgärder och under månadens lopp har man fått mer detaljerad information om dem. Stimulansåtgärderna förväntas hjälpa Kinas ekonomi i år och nästa år. Strukturellt sett håller dock den ekonomiska tillväxten i Kina på att avta, vilket är naturligt när den ekonomiska utvecklingsgraden har ökat.
Den ekonomiska tillväxten i Finland har varit svag i år, men har åtminstone vänt till plus efter recessionen i slutet av förra året. Räntesänkningarna stöder Finlands räntekänsliga ekonomi och särskilt de finländska hushållen. Hushållen stöds också av en ökad köpkraft, vilket vi redan en tid har kunnat se. Även om hushållen har utsatts för prövningar under de senaste åren har situationen nu vänt till det bättre. Detta återspeglas också i Sparbankens färska Sparbarometer, enligt vilken konsumenternas ekonomiska nöd har minskat från ifjol.
I fortsättningen förväntar vi oss att den ekonomiska tillväxten i Finland kommer att öka. I år kommer BNP-tillväxten enligt vår prognos fortfarande att vara negativ som helhet (-0,4 %), men nästa år accelererar tillväxten till 1,6 %.
Henna Mikkonen
Chefsekonom vid Sparbanksgruppen
Oktober var en ostabil månad på marknaden. Placerarna var särskilt oroliga för tillväxtrelaterade risker och osäkerheten ökade till följd av det kommande amerikanska valet.
Resultatperioden för årets tredje kvartal har snart kommit halvvägs. I USA har resultaten i huvudsak varit bättre än förväntat, i Europa enligt förväntningarna och i Norden sämre. I USA har cirka 75 procent av företagen rapporterat bättre resultat än förväntat, i genomsnitt +9 %. I Europa är motsvarande siffror 60 % och +3 %.
När det gäller konsumentprodukter har efterfrågan fortsatt att avta. Vad gäller industrin är efterfrågan tudelad, energi-, elektrifierings- och infrastrukturinvesteringarna fortsätter. Efterfrågan har avtagit inom process- och bilindustrin. Inom byggandet ser man tecken på att efterfrågan har nått botten.
Nedgången på tillväxtmarknaderna berodde till stor del på den stärkta dollarn och nedgången på aktiemarknaderna i Indien och Kina. I Kina drog aktiemarknaden andan efter den kraftiga uppgången föregående månad. Myndigheterna har dock meddelat om nya stödåtgärder som syftar till att återuppliva konsumentförtroendet och därmed tillväxten.
När det gäller val av regioner gynnar vi fortfarande tillväxtmarknaderna. Den stimulans som inleddes av Kina, den räntesänkningscykel som inleddes av den amerikanska centralbanken och den försvagade dollarn skapar en gynnsam miljö för relativ överavkastning.
Källa: Bloomberg & Sparbankens kapitalförvaltning
Johan Hamström
aktieportföljförvaltare
De långa räntorna började stiga i oktober. Inflationssiffrorna var högre än förväntat och den europeiska ekonomin gav starkare siffror än väntat. Den amerikanska ekonomin fortsätter sin starka tillväxt och inflationen är fortsatt seg. Högre siffror än väntat sänkte förväntningarna på kommande räntesänkningar. Centralbankerna förväntas fortsätta att sänka sina räntor, men i en lugnare takt än tidigare. Det kommande amerikanska valet och den tillhörande osäkerheten gav ränterörelsen en egen krydda. Efter Trumps val till president kommer budgeten att förbli i kraftigt underskott, vilket skapar oro för skuldsättningens hållbarhet. Avkastningen på statsobligationsmarknaden var -0,97 % i oktober.
Utvecklingen på tillväxtmarknaderna var också svagare. I oktober började räntorna på amerikanska statsobligationer stiga igen när tron på ekonomin och Trumps seger i presidentvalet stärktes. Den uppåtgående ränterörelsen tyngde avkastningen på lån noterade i amerikanska dollar och fick dollarn att stärkas i förhållande till valutorna på tillväxtmarknaderna. I risktilläggen sågs också en viss utvidgning, särskilt i företagslån, som har varit placerarnas favorit i år. I Kina följer placerare noga detaljerna i det nya stödpaketet för fastighetsmarknaden. Den innehåller lån och stöd till byggherrar och ser i sin helhet ganska lovande ut.
På den europeiska företagslånemarknaden fortsatte riskpremierna att sjunka, även om de ligger på en ganska stram nivå i förhållande till historien och den rådande ekonomiska miljön. Placerarna vågar ändå ta kreditrisk i sina portföljer. I High Yield företagslån sjönk riskpremierna för de säkraste BB-riskklassade lånen med hela 30 räntepunkter till 200. Riskpremierna för mer riskfyllda B-lån sjönk med 20 räntepunkter till 360 räntepunkter. Riskpremierna för IG företagslån sjönk under månaden till 103 räntepunkter (-12 räntepunkter under månaden). När räntenivån steg var de realiserade avkastningarna i oktober negativa på företagslånemarknaden. I oktober fick vi oroväckande nyheter från den europeiska bilsektorn och även betalningsstörningarna fortsatte uppåt när det brittiska vattendistributionsbolaget Thames Water inledde sin omstruktureringsprocess. Trots detta tror placerare starkt på en mjuk nedgång i ekonomin och på att nivån av betalningsstörningar kommer att hållas under kontroll.
Källa: Bloomberg & Sparbankens kapitalförvaltning
Mark Mattila
ränteportföljförvaltare
Tillväxtmarknaderna har länge varit en mycket attraktivt värderad tillgångsklass, särskilt med tanke på den enorma strukturella tillväxtpotentialen i dessa länder.
Trots detta har aktiemarknaden utvecklats svagt jämfört med exempelvis USA. Det finns dock stora skillnader mellan utvecklingen på aktiemarknaderna i tillväxtländerna. Framför allt Kina, med sina fastighetsproblem, har pressat de totala avkastningarna.
Nu kan man dock se ljus i slutet av tunneln, och resultattillväxten i utvecklingsländerna är för närvarande klart snabbare än i västvärlden. Denna relativa utveckling kommer med allt större sannolikhet att fortsätta inom den närmaste framtiden. Räntesänkningarna i USA möjliggör också betydande räntesänkningar i tillväxtekonomierna, vilket bidrar till att stödja den lokala efterfrågan.
En svagare dollar stöder också styrningen av internationella kassaflöden till tillväxtmarknaderna. När räntorna i väst var höga fanns det ingen anledning att söka avkastning någon annanstans.
Den tredje viktiga förändringen de senaste veckorna har varit Kinas stimulansåtgärder, som säkert kommer att öka både placerarnas och konsumenternas riskvilja. De första tecknen på detta har vi redan sett i månadsskiftet september–oktober, då den kinesiska aktiemarknaden steg med nästan trettio procent på några veckor.
Enligt portföljförvaltaren ser situationen på tillväxtmarknaderna för närvarande mycket attraktiv ut, särskilt över en längre investeringshorisont. På kort sikt går det inte att undvika kurssvängningar.
"Jag har lärt mig att de stora möjligheterna finns på platser som förbises av andra" – Sir John Tempelton
"Var rädd när andra är giriga. Var girig när andra är rädda.”– Warren Buffet
Med tillväxtmarknader avses i allmänhet länder, vars ekonomier och aktiemarknader har en betydande utvecklingspotential. Trots den gemensamma nämnaren är det frågan om ett brett spektrum av mycket olika länder i olika utvecklingsstadier, såsom Kina, Indien, Indonesien, Korea, Brasilien, Mexiko och Polen.
Under de senaste två decennierna har tillväxtekonomierna vuxit snabbare än genomsnittet i västländerna på grund av gynnsam demografi och snabbt stigande produktivitet. Den ekonomiska utvecklingen har accelererat urbaniseringen och medelklassdominansen, vilket har bidragit till att öka efterfrågan på konsumentprodukter och tjänster som bilar, hushållsapparater och dagligvaror.
Vi tror att dessa strukturella trender kommer att fortsätta, vilket över tid återspeglas i en positiv utveckling på de lokala aktiemarknaderna. Resan kanske inte är okomplicerad, yttre och inre förhållanden rör sig i cykler, vilket orsakar tillväxtstörningar och kollapser.
Att placera i tillväxtmarknader medför klart högre risker än på de västerländska marknaderna. Ekonomierna är unga, vilket kan återspeglas i kraftiga fluktuationer i ekonomisk tillväxt, aktier och valutakurser. Institutioner som skapar stabilitet är mindre utvecklade. Politiken och politikerna är viktigare. Ansvarsperspektiven stämmer inte heller nödvändigtvis överens med de förväntningar som vi är vana vid i Norden, på grund av de olika utvecklingsstadierna i dessa länder.
Vi placerar främst i områden där förutsättningarna för långsiktigt gynnsam utveckling är gynnsamma och aktiemarknadens prissättning är attraktiv.
Vi tolkar trender och vändpunkter genom att titta på enkla, "hårda (t.ex. ekonomiska data) och mjuka (t.ex. politiska) indikatorer". Att göra förutsägelser långt in i framtiden lyckas sällan, men att surfa på en positiv trend så länge det går är förnuftigt. Stora linjer uppfattas oftast bättre, ju mindre uppmärksamhet du ägnar åt bakgrundsbullret.
Viktiga kännetecken för gynnsamma förhållanden är reformvänliga makthavare, en växande befolkning i arbetsför ålder, investeringar i infrastruktur och fabriker, växande utrikeshandel och konservativ ekonomisk förvaltning inom både den offentliga och privata sektorn.
Utöver de gynnsamma förhållandena avser vi också att opportunistiskt utnyttja de kortsiktiga möjligheter som marknaden erbjuder, t.ex. vissa överdrifter som orsakas av placerarnas rädsla.
Vi lägger ut aktieplock till portföljförvaltare som är specialiserade på den lokala marknaden. I urvalsprocessen betonas; lokalkännedom, placeringsstrategins trovärdighet samt bevis på framgångsrik portföljförvaltning.
Placeringsfonden Sparbanken Ränteportfölj förvaltas av Sp-Fondbolag Ab.
Portföljförvaltare: Lassi Kallio
Mark Mattila, Mikko Rautiainen, Evgeny Artemenkov, Anders Pelli, Virve Valonen, Petteri Vaarnanen, Lassi Kallio, Olli Tuuri, Johan Hamström.