Kapitalförvaltningens marknadsöversikt april 2023
Hurdan var marknadssituationen i april 2023? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
Hurdan var marknadssituationen i april 2023? I översikten analyserade portföljförvaltarna för Sparbankernas Kapitalförvaltning investeringsmarknaden och den ekonomiska situationen.
I slutet av april kom den första statistiken över den ekonomiska tillväxten under årets första kvartal. I Kina ökade tillväxten till 2,2 procent jämfört med föregående kvartal i och med att ekonomin öppnades. I USA avtog tillväxten men den förblev emellertid positiv, eftersom ekonomin växte med 0,3 procent jämfört med föregående kvartal. I Europa däremot undveks en teknisk recession. Euroområdets BNP ökade med knappt 0,1 procent, efter en minskning under det sista kvartalet förra året. En definition av recession är att om ekonomin krymper under två kvartal i rad, sägs den befinna sig i en recession.
Dessa statistikpubliceringar för årets första kvartal stärkte situationsbilden över ekonomin. De värsta farhågorna och en allvarlig energikris har undvikits, men den ekonomiska utvecklingen i väst är rätt långsam. Räntehöjningarna börjar så småningom synas mer omfattande i den ekonomiska aktiviteten. Utöver stagnationen på bostadsmarknaden minskar också utlåningen till följd av räntehöjningar, vilket medför egna motvindar för den ekonomiska aktiviteten. Å andra sidan är arbetsmarknadsläget i både Europa och USA bra trots den ekonomiska avmattningen.
Osäkerheten i ekonomin förstärks också av oron för banksektorns tillstånd, särskilt i USA. Den oro som bröt ut i mars fortsatte i slutet av april, när den amerikanska banken First Republic kollapsade och hamnade i JP Morgans armar. Nyheten kom inte som en stor överraskning, och de första reaktionerna på marknaden var ganska svaga.
I april släppte Internationella valutafonden IMF sina färska prognoser för den globala ekonomiska tillväxten. De förväntar sig att tillväxten ska sakta ner från fjolårets 3,4 procent i fjol till 2,8 procent. Särskilt i västländer förväntas tillväxten avta avsevärt. Tillväxten i utvecklingsländerna är särskilt beroende av Kina och den aktivitet som öppnandet av dess ekonomi har väckt.
Prisökningen, som har plågat hela världen, har fortsatt att dämpas. I USA har konsumentprisinflationen sjunkit ända sedan förra sommaren, och även i Europa väntas den vara på en nedåtgående trend, även om inflationen steg något i april jämfört med mars. Trots detta är inflationen fortfarande hög, omkring 5 procent i USA och 7 procent i euroområdet.
En måttlig prissättning kommer dock att göra det möjligt för centralbanken att upphöra med räntehöjningar. I USA förväntas ytterligare en räntehöjning i maj, och då har kanske redan den högsta nivån på räntorna uppnåtts. Det finns fortfarande mer att göra i Europa, men även här börjar räntehöjningarna långsamt närma sig sitt slut.
Finlands ekonomi hamnade i slutet av förra året i en recession, då BNP minskade under tredje och fjärde kvartalet. Vi förväntar oss att den långsamma utvecklingen av Finlands ekonomi fortsätter och att BNP minskar med 0,5 procent under 2023. Nästa år kommer ekonomin att åter växa enligt vår prognos. Lyckligtvis blir recessionen troligtvis mild och kortvarig. Särskilt konsumenternas trångmål kommer att börja lindras under årets gång, eftersom inflationen blir måttligare och löneökningarna och olika slags engångsposter utgör en motvikt till den minskade köpkraften. Företagens resultat minskar, men det kommer knappast att förekomma någon dramatisk nedgång.
Henna Mikkonen
Chefsekonom vid Sparbanksgruppen
I april var rörelserna på aktiemarknaden mycket måttliga, och de problem som vissa banker upplevde i mars syntes inte längre i kursrörelserna. Mätt i lokala valutor steg det globala aktieindexet med 1,6 procent under månaden (den starka euron minskade europlacerarnas avkastning, som var +0,1 procent). Resultatperioden, som redan är rätt långt hunnen, har inte heller orsakat några större rörelser på indexnivå. Detta förklaras delvis av att resultatförväntningarna har sänkts och företagen har överträffat de nedskruvade förväntningarna. Stora teknikbolag har offentliggjort goda resultat och dessa företag har varit den bärande kraften på marknaden i år. I många fall förväntar sig de företag som meddelat svaga resultat att efterfrågan kommer att bli bättre under årets senare hälft. I resultaten från europeiska företag syns de positiva effekterna av att Kina åter öppnats upp, liksom också nedgången i energipriserna. En stark arbetsmarknad har också upprätthållit hushållens konsumtion.
Den åtstramade penningpolitiken fortsätter att ha en negativ inverkan på företagens verksamhetsmiljö. Statistik från Europeiska centralbanken visar att finansieringsförhållandena har skärpts avsevärt, då bankerna beviljar krediter med strängare villkor. Ekonomerna uppskattar att finansieringsläget har skärpts i USA i kölvattnet av bankproblemen. Marknadens rädslofaktor och prissättningen på derivatmarknaden för skydd av banklån visar emellertid att marknaden bedömer att riskerna är tämligen låga, eftersom myndigheterna har agerat snabbt och sålt problembankerna till solida banker. Inom de regionala bankerna sågs emellertid ganska stora negativa kursrörelser efter tvångsförsäljningen av First Republic Bank.
Vi uppskattar att vinstprognoserna kommer att pressas nedåt mot slutet av året, både vad gäller omsättning och marginalutveckling. En positiv start på resultatperioden kan fortfarande upprätthålla en positiv stämning på marknaden, men stigande räntor erbjuder många placerare ett relevant alternativ.
Anders Pelli
Aktieportföljförvaltare
Det var lite lugnare på räntemarknaden i april och MOVE-indexet, som beskriver rörelserna på räntemarknaden, sjönk tillbaka till den nivå som rådde innan problemen i banksektorn började. Efter en livlig marsmånad blev läget på marknaden lugnare och oron över bankerna glömdes bort ett tag. De långa räntorna steg något under månaden.
Förväntningarna på räntehöjningar från centralbankernas sida har varierat kraftigt under de senaste veckorna. Enligt vår uppfattning blir Förenta staternas centralbank Feds räntehöjning i början av maj den sista i denna cykel, och i slutet av året kommer vi förmodligen att se en nedgång i räntenivåerna till följd av att styrräntan sänks. Europeiska centralbanken (ECB) befinner sig i ett svårt läge i förhållande till Fed. Som centralbank i den största ekonomin bestämmer Fed riktningen för den globala räntecykeln, och när den avslutar sin höjningscykel har ECB inte mycket tid kvar för sina egna åtstramningar. Som ett resultat av detta kommer ECB sannolikt att förhasta sig och höja räntorna för snabbt och för mycket, vilket torde bli destruktivt eftersom finansieringsförhållandena i skrivande stund är de stramaste sedan finanskrisen. Det är värt att notera att åtstramningscykeln har varit rekordsnabb och ECB:s räntor har stigit långt över vad någon kunde/vågade hoppas/frukta bara för ett år sedan. Efter tio år av nollräntor verkade det omöjligt att föreställa sig en centralbanksränta på 3 procent när den då fortfarande var -0,5 procent. Med tanke på allt detta ser ECB:s åtstramningsiver våghalsig ut när den efter åratal av försök äntligen fick inflationen att vakna upp, och vi kan bara hoppas att man nu inte kommer att slå ner den med alltför häftiga åtstramningar.
Riskpremierna minskade på marknaden för företagslån under månaden och även om räntenivån ökade något var den faktiska avkastningen positiv i april. April är vanligtvis en säsongsmässigt stark månad på företagsobligationsmarknaden. Riskpremierna sjönk i april, delvis på grund av den svaga marsmånaden och det låga utbudet på nyemissionsmarknaderna på grund av påsken och resultatperioden. Vi tror att marknaden för företagsobligationer kommer att möta utmaningar under de kommande månaderna. Den tekniska bilden är svår med många kommande nyemissioner, det makroekonomiska läget är utmanande, och värderingsnivån är stram och lämnar inget utrymme för besvikelser. Vi fortsätter således på en försiktig linje i fonderna.
Vi tror alltså att räntehöjningscykeln närmar sig sitt slut och att långa räntetoppar ligger bakom oss. Vi har ökat ränterisken i portföljen och ränterisken ligger nu på en klart högre nivå än jämförelseindexet. När det gäller kreditrisken har vi fortsatt röra oss i riktning mot bättre kvalitet.
Mark Mattila
Ränteportföljförvaltare
Den europeiska ekonomin och aktiemarknaden har inte varit i fokus för investerare i mannaminne. Den politiska verksamhetsmiljön är utmanande, befolkningen åldras, tillväxten är anemisk och vi håller på att bli nertrampade av stormakter på många fronter. Men å andra sidan skapar pessimism och skepticism också goda förutsättningar för en framgångsrik jakt på övergivna pärlor.
Genom att investera i en aktie köps en del av företaget, inte en kontinent eller stater. Att ett företag råkar vara noterat på börsen i ett europeiskt land betyder inte att dess öde är knutet till utvecklingen av landet eller kontinenten.
Företag som är noterade i Europa är multinationella operatörer. Omsättningen för de bolag som ägs av fonden fördelas exempelvis på följande sätt: Europa 40 procent, tillväxtmarknader 35 procent och Nordamerika 25 procent. Framgångsrika företag har ständigt som syfte att anpassa sin verksamhet när verksamhetsmiljön förändras och investera där lönsamma möjligheter finns tillgängliga. I detta avseende skiljer sig ett europeiskt företag avsevärt från en europeisk stat.
Den europeiska marknaden har noterat många av de mest framträdande stjärnorna inom sitt område (LVMH, ASML, Nestlé, L’Oreal, Atlas Copco), men också ett antal ringvrak. Därför betonas aktieurvalet.
Vi är uteslutande intresserade av företag som vi bedömer kommer att kunna öka värdet per aktie över tid.
Sådana företag verkar ofta på marknader med medvind. De drivs av skickliga och motiverade människor som har rätt verktyg för att extrahera värde från dessa marknader.
De företag vi föredrar genererar ett betydande kassaflöde som de kan återinvestera i sin verksamhet med attraktiv avkastning, vilket genererar tillväxt och ökar kassaflödet. Med tiden ökar denna ekvation företagets värde.
Det uppstår ingen avkastning om vi betalar för mycket, och därför är vi enbart intresserade av att investera när vi uppskattar att ovannämnda värdeskapande potential ännu inte återspeglas i de rådande priserna.
Med andra ord investerar vi i företag som tillför värde per aktie till ett rimligt pris och har som mål att skapa en så slagtålig portfölj som möjligt.
Jag har förvaltat fonden med samma tillvägagångssätt sedan början av 2011. Det har hänt mycket under resan, vi har haft bra och dåliga år under, oväntade händelser och vändningar. Trots detta har portföljen genererat +7,6 procent p.a. under denna period, vilket överstiger marknadsavkastningen med +0,6 procent efter p.a.-kostnaderna.
Sensmoralen är att långsiktigt aktiesparande, utan att man har för bråttom, är lönsamt och att det är värt att välja sin investeringsstrategi med omsorg.
Mark Mattila, Mikko Rautiainen, Evgeny Artemenkov, Anders Pelli, Virve Valonen, Petteri Vaarnanen, Lassi Kallio, Olli Tuuri, Johan Hamström.