Den globala ekonomiska tillväxten håller på att avmattas från ifjol. I mitten av mars släppte OECD sina senaste prognoser för världsekonomin. Enligt deras uppfattning kommer den globala ekonomin att växa med 2,6 procent i år, vilket innebär långsammare tillväxt än förra året. Jämfört med sin tidigare prognos höjde dock OECD prognosen uppåt, eftersom de värsta farhågorna i slutet av året inte har besannats. Nästa år räknar OECD med att den ekonomiska tillväxten kommer att öka till 2,9 %. OECD lyfte också fram ett antal risker som gör tillväxtutsikterna bräckliga. ”Slightly more optimistic, but fragile” var titeln på OECD-prognosen.
Det positiva med de ekonomiska utsikterna är att den fruktade energikrisen inte förverkligades i vinter. Dessutom har öppnandet av den kinesiska ekonomin stimulerat utsikterna för tillväxt i den globala ekonomin. Konsumenternas lidande kommer också gradvis att lindras i takt med att prisökningarna avmattas och löneökningarna blir högre än vanligt i många länder. Arbetsmarknadsläget är bra. Konsumenternas förtroende ökar redan från sina lägsta nivåer. Företagens situation kommer å andra sidan att underlättas genom en jämnare prisökning på insatsvaror och undanröjande av svårigheter i leveranskedjan. Många företag har också lyckats överföra pristrycket till slutpriserna, så i genomsnitt har företagens lönsamhet förblivit god.
Den snabbt stigande räntan medför dock många typer av tryck på ekonomin, och med tiden börjar svaga länkar att avslöjas. Detta har redan setts till exempel på den amerikanska bostadsmarknaden, där handelsvolymer och priser har minskat betydligt. Det senaste fenomenet var den oro inom banksektorn som bröt ut i mars. Några bankers kollaps, inklusive Credit Suisse, en stor europeisk bank, ledde till rädsla för en kris i banksystemet som helhet. I skrivande stund har situationen lugnat ner sig. Myndigheterna har lyckats förhindra att förtroendekrisen utvidgas, och i synnerhet det europeiska banksystemet är nu i mycket bättre form än före finanskrisen.
Även om en stor bankkris undviks skärps finansieringsförhållandena och detta sätter press på tillväxtutsikterna. Å andra sidan kommer detta också att bidra till att dämpa inflationsutsikterna och därmed kanske centralbankerna inte behöver höja räntorna så mycket som man tidigare förväntat sig. Enskilda räntehöjningar kommer sannolikt att förekomma, men räntehöjningscykeln kommer långsamt till ett slut.
Den senaste statistiken har bekräftat att Finlands ekonomi gick in i en recession redan i slutet av förra året. Finlands BNP minskade under tredje och fjärde kvartalet i fjol. Totalt sett växte Finlands ekonomi med 2,0 procent ifjol, men denna snabb tillväxt beror på den goda utvecklingen i början av året.
Vi räknar med att ekonomin fortsätter att krympa ännu i början av 2023. Under senare hälften av året kommer tillväxten tillbaka. Lyckligtvis kommer recessionen att vara mild och kortvarig. Särskilt konsumenternas trångmål kommer att börja lindras under årets gång, eftersom inflationen blir måttligare och löneökningarna utgör en motvikt till den minskade köpkraften. Företagens resultat minskar, men det kommer knappast att förekomma någon dramatisk nedgång.
Henna Mikkonen
Chefsekonom vid Sparbanksgruppen