För att se videon måste marknadsföringskakor vara aktiverade. Du kan aktivera detta i cookie-inställningarna, som du kommer åt genom att klicka på knappen nedan. Läs mer om våra cookie-inställningar här.

Sparbankens ekonomiöversikt 13.10.2022

Den globala ekonomin avtar och energikrisen skapar stor osäkerhet, särskilt när det gäller utsikterna för tillväxt i Europa inom den närmaste framtiden. Även i Finland har utsikterna försvagats och vi förväntar oss att den finska ekonomin kommer att hamna i en mild recession under de kommande månaderna. Det har gått ganska bra för företagen hittills, men utsikterna är inte lika goda. De ökade ränte- och produktionskostnaderna är ett problem för många företag.

Hushållen är rekordhögt pessimistiska både angående Finland och den egna ekonomin. Stigande räntor och priser anstränger hushållens plånböcker. Å andra sidan är situationen på arbetsmarknaden fortsatt god och vissa hushåll har också koronabesparingar kvar. Faktum är, att den faktiska konsumtionen har förblivit i bättre form än vad konsumenternas förtroende antyder.

"Även om konsumenternas möjligheter att spara har försvagats på senare tid, kan de flesta konsumenter fortfarande göra det. Detta är en bra sak. De senaste åren, med sina många kriser, har lärt oss att beredskap är en tillgång. Nu är det bra att gå igenom siffrorna för den egna ekonomin med eftertanke ”, säger vår chefsekonom Henna Mikkonen.

I Sparbankens ekonomiöversikt ger vår chefsekonom Henna Mikkonen en kortfattad och sammandragen överblick över aktuella ekonomiska frågor. I översikten diskuteras både det inhemska och internationella ekonomiska läget, ekonomiska fenomen som förklarar rådande ekonomiska förhållanden, och statistik som påverkar och beskriver den ekonomiska utvecklingen. Ekonomiöversikten publiceras som en inspelning fyra gånger om året i Januari, Maj, Augusti och Oktober (på finska).


Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu