I finska små och medelstora företag finns en motvilja mot reformer – nu om någonsin behövs mod

Små och medelstora företag spelar en viktig roll i Finlands nationalekonomi. De sysselsätter mer än 60 % av företagens arbetskraft och under de senaste 20 åren har antalet anställda ökat, särskilt i små och medelstora företag. Vi får inte heller glömma bort de små och medelstora företagens lokala betydelse. Även de små företagen kan vara stora på lokal nivå. Naturligtvis behövs företag av alla slag och storlekar, och ett företags framgång ger ofta näring åt andras framgångar.

Henna Mikkonen.

Sedan kriget i Ukraina bröt ut har den ekonomiska osäkerheten ökat. Hittills har dock de små och medelstora företagen lyckats relativt väl. Enligt Talenoms företagsbarometer om små och medelstora företag ökade företagens omsättning under maj-juli med nästan 10 % jämfört med året innan. Statistiken baserar sig på företagens bokföringsuppgifter.

Framtidsutsikterna har dock försämrats. Detta framgår till exempel av Företagarna i Finlands företagsbarometer om små och medelstora företag **. Enligt barometern anser fler företag att affärsutsikterna kommer att försämras än att de skulle förbättras. Uppskattningarna har också klart försämrats med tanke på vårens situation.

Vi på Sparbanken är i linje med företagarnas vardagsupplevelser. Även i Finland har de ekonomiska utsikterna försvagats och vi förväntar oss att den finska ekonomin kommer att hamna i en recession – tack och lov endast en mild sådan.

Många faktorer orsakar nu huvudbry i företagen. Efter pandemin och till följd av kriget finns det fortfarande olika leveranssvårigheter och tillgänglighetsproblem, även om de största flaskhalsarna redan har åtgärdats globalt. De stigande produktionskostnaderna och de stigande energipriserna orsakar nu huvudbry för många företagare. Samtidigt råder det brist på kompetent arbetskraft.

Bättre utsikter inom tjänstesektorn, små och medelstora företag i östra Finland mest pessimistiska

Enligt höstens företagsbarometer om små och medelstora företag har utsikterna försämrats inom alla branscher. Enligt barometern är utsikterna för företagen inom handelssektorn de svagaste. Det finns helt klart mer optimism inom tjänstesektorn och det finns fortfarande en stark efterfrågan inom sektorn efter pandemin.

De små och medelstora företagen i huvudstadsregionen och Päijät-Tavastland har de mest positiva – eller åtminstone minst negativa – konjunkturutsikterna för den närmaste framtiden. Däremot finns de mest pessimistiska företagen i Kajanaland och Norra Karelen. I östra Finland finns sannolikt det största antalet företag som har idkat handel med Ryssland och som nu står inför stora utmaningar, antingen på grund av sanktioner eller genom frivilligt utträde ur Ryssland. Enligt Finlands Tulls statistik har antalet företag som idkar handel med Ryssland minskat med omkring 70 %* jämfört med förra året. Förändringen är dramatisk.

Företagarnas framtidstro testas

Företagare är, enligt min erfarenhet, en grupp som vanligtvis har tillräckligt med framtidstro och är villiga att arbeta hårt. Dessa egenskaper är kanske nödvändiga som företagare. Företagarnas framtidstro har dock nyligen verkligen satts på prov. Först dämpade coronan särskilt tjänstesektorn, och nu hotas utsikterna av kriget och energikrisen. Företagens situation varierar naturligtvis, och den enas bekymmer kan vara den andras möjlighet.

Ett oroväckande särdrag lyfts fram i olika enkätundersökningar. De små och medelstora företagens intresse för investeringar minskar på såväl kort som lång sikt. Detta är oroväckande både för Finlands nationalekonomi och för företagens egna framtidsutsikter.

Enligt företagsbarometern har de finländska små och medelstora företagens investeringsplaner minskat sedan i våras. Detta är knappast förvånande med tanke på osäkerheten i ekonomin och de stigande räntorna.

Men även i det långa loppet tycks en viss flegmatisk vilja att förnyas hemsöka de finska små och medelstora företagen. Företagens innovations- och utvecklingsvilja har sjunkit jämnt från år 2016. På motsvarande sätt har företagens inriktning på tillväxt minskat under lång tid.

Det är värt att – eller egentligen är man tvungen att –investera i framtiden om man vill överleva i en värld i ständig förändring. Även svåra situationer har en gyllene inramning som en snabbrörlig företagare kan dra nytta av. I och med kriget har exempelvis den gröna övergången fått ännu mer fart och det spända politiska läget kan lokalisera produktionen och produktionskedjorna jämfört med tidigare.

Man kan bara hoppas på framtidstro och ett stort mod för alla företagare i dessa svåra tider.

* https://www.talenom.fi/barometri/barometri-2/
** https://www.yrittajat.fi/tutkimukset/pk-yritysbarometri-2-2022/
** https://www.stat.fi/ajk/kutsu-nakokulmia-tilastotuotantoon-venajan-hyokkays-ukrainaan-mita-tilastot-kertovat

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

Texten har tidigare publicerats i Kauppalehtis blogg (på finska).

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu