Hur ser slutet av året ut för hushållen och företagen?

Henna Mikkonen.

Hösten närmar sig och i många företag planerar man redan för fullt slutet av året, kanske blicken till och med riktas mot nästa år. I familjerna hålls mer sällan liknande planeringsmöten, även om det inte nödvändigtvis skulle vara en dålig idé att sätta sig ner och planera även familjens ekonomi. Men vad är de ekonomiska utsikterna för hösten?

Ekonomer, inklusive jag själv, har redan en längre tid förutspått en lågkonjunktur i den finska ekonomin. Den ekonomiska utvecklingen har dock varit förvånansvärt stark och både under årets första och andra kvartal fortsatte Finlands ekonomi enligt nuvarande information att växa. Den befarade konjunkturnedgången har ännu inte skett. I och med den goda utvecklingen i början av året har vi på Sparbanken också höjt årets tillväxtprognos från -0,5 % till 0,0 %. Naturligtvis kan nolltillväxt inte betraktas som särskilt positiv, men i denna situation ändå bättre än väntat.

I framtiden är utsikterna svagare

I slutet av året förväntar vi oss dock att den ekonomiska utvecklingen kommer att försvagas. Enligt vår uppfattning kommer den länge förutspådda lågkonjunkturen nog att inträffa, men som ganska mild och kortvarig. Finland går i samma spår som den europeiska ekonomin. Många proaktiva indikatorer pekar nedåt: företagens förtroende har minskat, industrins orderstock minskar, exportutsikterna är svaga, konsumenternas förtroende är lågt, etc. Världsekonomins vindar märks också i Finland, och särskilt Kinas ekonomiska utveckling har varit klart svagare än väntat under de senaste månaderna, och det finns många frågetecken gällande framtiden.

Hushållens trångmål börjar långsamt lätta

Hushållen har drabbats särskilt hårt det senaste året. Prisökningen har varit så snabb att konsumenternas köpkraft har urholkats i snabb takt. Dessutom har den plötsliga räntehöjningen straffat skuldsatta hushåll. Sysselsättningsläget har åtminstone förblivit bra och därför har större nedgångar i den privata konsumtionen undvikits.

I framtiden kommer dock konsumenternas situation att börja lätta. Inflationen har redan dämpats och denna positiva trend förväntas fortsätta mot slutet av året. Samtidigt har större löneökningar än vanligt trätt i kraft inom många branscher. Räntehöjningen närmar sig också sitt slut. Dessa faktorer samverkar till att köpkraften inte längre kommer att minska. Naturligtvis tar det tid att återfå den förlorade köpkraften, men riktningen är åtminstone mot det bättre.

Många grå moln över företag

Hittills har finländska företag klarat sig ganska bra. Naturligtvis har prisutvecklingen i finländska börsnoterade bolag under den senaste tiden varit klart svagare än genomsnittet för europeiska företag, men börskurserna blickar framåt, inte bakåt. I framtiden kommer utsikterna för finländska företag – både stora och mindre – att vara förknippade med många osäkerhetsfaktorer. Detta framgår också av statistiken över företagens förtroende; företag ser sin nära framtid som svagare än tidigare.

Orsakerna till detta är många och situationerna i olika branscher varierar. En gemensam faktor i alla branscher är räntehöjningen, som nu börjar överföras till ekonomin med full kraft. Utsikterna för exportföretagen överskuggas av de försvagade utsikterna för världsekonomin och industriföretagens orderingång är mindre än tidigare. Byggverksamheten har lidit redan en längre tid och utsikterna är fortfarande ganska svaga. Det går bättre för servicesektorn, men även där har förtroendet för framtiden försvagats något.

Blicken framåt trots konjunkturcykler

Ekonomiska cykler kommer och går. Naturligtvis har de en stark inverkan på människornas vardag eller företagens verksamhetsmiljö. Oavsett om det är ett hushåll eller ett företag är det inte värt att alltför mycket bygga den egna ekonomin på den rådande ekonomiska situationen, utan att se djärvt in i framtiden och förbereda sig för olika ekonomiska resultat.

 

Henna Mikkonen är Sparbanksgruppens chefsekonom och ekonomie magister, CFA. Utöver att följa med världsekonomin och Finlands ekonomi står människors ekonomiska välbefinnande hennes hjärta nära. Mikkonen upplever att hon särskilt har lyckats när hon kan ta de ekonomiska frågorna närmare människorna.

Texten har tidigare publicerats i Kauppalehtis blogg (på finska).

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu