Begränsning av klimatförändringar – finansbranschens ansvar och möjligheter

Finansbranschen har placerats i en nyckelposition i kampen mot klimatförändringar, eftersom den kan rikta finansiering även till projekt och företag som bidrar till en koldioxidsnål och hållbar utveckling. Sparbanksgruppens ansvarschef Virve Valonen anser att ansvarstagande är en del av den nuvarande och framtida konkurrenskraften.

Klimatförändringarna är en av de största utmaningarna för mänskligheten under detta århundrade. Dess konsekvenser kan redan ses i många länder och områden där väderförhållandena har blivit mer extrema, den biologiska mångfalden har försämrats och människors hälsa och välbefinnande ställvis har äventyrats på grund av översvämningar och skogsbränder. Klimatförändringarna är inte bara en miljöfråga, utan verkar också kunna påverka ekonomi, samhälle och säkerhet. Därför är begränsning av och anpassning till klimatförändringarna åtgärder som offentliga och privata aktörer bör ta hänsyn till som en del av sin riskhantering.

Även den politiska debatten, såsom FN:s 28:e klimatkonferens som just har inletts i Dubai, samt EU:s reglering, styr staternas verksamhet, en hållbar finansiering och till exempel energieffektiviteten i bostäder i en riktning som dämpar klimatförändringarna. Finansbranschen har placerats i en nyckelposition i kampen mot klimatförändringar, eftersom den kan rikta finansiering även till projekt och företag som bidrar till en koldioxidsnål och hållbar utveckling. Dessutom kan finansbranschen påverka sina kunders och intressenters medvetenhet om och attityder till klimatfrågor och uppmuntra dem att göra ansvarsfulla val, såsom att främja energieffektivitet och låga utsläpp. På så sätt kan finansbranschen eventuellt vara en del av lösningen, men företagen och konsumenterna måste också själva verka för att klimatförändringarna beaktas i den egna verksamheten och i det egna beslutsfattandet.

Vi vidtar konkreta åtgärder för att nå våra mål

Vi på Sparbanksgruppen vill vara en ansvarsfull långivare och har tagit fram ESG-kriterier för hållbar utlåning som stödjer klimatet. Under våren lanserade vi en kampanj för energilån, vars syfte var att stödja våra privatkunders projekt gällande energieffektivitet och förnybar energi i deras hem och sommarstugor, samt i utsläppsminskningar. Under kampanjen var finansieringens marginal noll.

I Sparbanksgruppen har vi också påbörjat utarbetandet av en transitplan och vi har åtagit oss att minska vårt ekologiska fotavtryck och öka en positiv miljöpåverkan i vår egen verksamhet och värdekedja. Vi har satt upp följande mål och mätvärden, som vi strävar efter att uppnå när verksamhetsmiljön det tillåter:

  • Koldioxidneutralitet inom placeringar senast år 2050. Vårt mätvärde är att andelen företag i procent som har förbundit sig till Parisavtalet och vetenskapsbaserade mål kommer att öka de kundmedel som förvaltas av Sp-Fondbolag.
  • När det gäller finansiering har klimatstödjande ESG-kriterier i utvalda sektorer fastställts för 30 % av företagslånen senast 2035. Vi strävar efter att stödja utsläppsminskningar och hållbar affärsverksamhet. När det gäller lån för bostäder, bostadsfastigheter och kommersiella fastigheter siktar vi på att uppnå koldioxidneutralitet senast 2050.
  • Koldioxidpositivitet för den egna verksamheten på verksamhetsställena (scope 1–2) senast 2035. Vårt mätvärde är koldioxidavtrycket från verksamhetsställenas elförbrukning, som vi vill halvera senast 2030 jämfört med 2021.

Att uppnå dessa mål kräver att vi kontinuerligt följer upp, rapporterar och utvecklar. Vi är redo att samarbeta med våra kunder och andra intressenter för att kunna begränsa och anpassa oss till klimatförändringarna. Till följd av regleringen har kampen mot klimatförändringarna delvis gjorts till finansbranschens ansvar, men vi tror att det också kan vara en möjlighet, eftersom det skapar nya marknader, innovationer och konkurrensfördelar. Vi vill vara med och bygga en hållbar framtid för oss alla.

Naturförlust och klimatförändring är sammankopplade kriser

Klimatförändringarna är inte den enda miljökrisen som hotar mänsklighetens och andra arters framtid. Ett lika allvarligt problem är förlusten av biologisk mångfald, det vill säga naturförlust, vilket innebär att levande arter och deras livsmiljöer minskar och försvagas. Naturförlust är också möjligen en av orsakerna till och konsekvenserna av klimatförändringarna. Å andra sidan kan den biologiska mångfalden, såsom skogarnas tillstånd, vara en del av lösningen på klimatförändringarna, eftersom den hjälper till att anpassa sig till förändringar och dämpa dem.

Enligt MSCI ESG Research hade till exempel de flesta av de fonder som Sp-Fondbolag förvaltade den 30 juni 2022 miljölösningar som skyddar naturkapitalet, till exempel Sparbankens Företagslån (32,3 %), Sparbanken i Finland (19,0 %), Sparbanken Miljö (3,1 %) och Sparbanken i Amerika (1,4 %). Sp-Fondbolag har också följt upp fondernas efterlevnad av FN:s mål för hållbar utveckling, där biologisk mångfald och naturförlust har beaktats. I Sparbankernas Kapitalförvaltnings hållbarhetsöversikt följer vi upp de aspekter som rör biologisk mångfald och rapporterar om dem var sjätte månad.
Ansvarsfullhet är en viktig del av vår över 200-åriga sparbanksfilosofi, vår på denna baserade värdegrund samt vår historia och strategi.

LÄS MER OM ANSVAR

 

Virve Valonen är Sparbanksgruppens ansvarschef. Valonen är övertygad om att ansvarstagande är en del av den nuvarande och framtida konkurrenskraften. Intressentgruppernas, såsom kundernas och arbetstagarnas förväntningar och behov i anslutning till ansvarstagande har ökat. Även placerare, ESG-utvärderare och kreditvärderare ställer krav i ansvars- och ESG-frågor. Den ökande regleringen och megatrenderna, såsom klimatförändringen och de mål som hänför sig till den, påskyndar också utvecklingen av hållbar finansiering. Uppgifterna i denna blogg ska inte betraktas som individuella placeringsråd.

Skriven
Typ
Nyhet
Utgivare

Intressant just nu