Förvaltnings- och styrningssystem
Förvaltnings- och styrningssystemen vid Sparbankernas sammanslutning grundar sig på EU-lagstiftning och nationell lagstiftning, föreskrifter och instruktioner från myndigheterna och på sammanslutningens principer för tillförlitlig förvaltning och intern kontroll.
Principerna för tillförlitlig förvaltning och intern kontroll beskriver huvudprinciperna för förvaltnings- och styrningssystemen vid Sparbankernas sammanslutning, såsom sammanslutningens och dess centrala delars uppbyggnad och funktioner, de centrala förvaltningsorganens uppgifter och ansvarsområden samt principerna för intern kontroll. Principerna för tillförlitlig förvaltning och intern kontroll har godkänts av centralinstitutets styrelse och gäller för alla banker och andra företag som ingår i sammanslutningen. Genom dessa principer säkerställer sammanslutningen öppenhet och insyn i sin verksamhet.
Målet med principerna för God affärssed (Code of Conduct) som kompletterar principerna för tillförlitlig förvaltning och intern kontroll är att säkerställa att man handlar ansvarsfullt, etiskt och följer lagar och myndighetsföreskrifter och anvisningar inom Sparbanksgruppen.
Redogörelse för förvaltnings- och styrningssystemen
En redogörelse för förvaltnings- och styrningssystem vid Sparbankernas sammanslutning som avses i 7 kap. 1–5 § och 7 § i kreditinstitutslagen
1. Inledning
Det här är en redogörelse för förvaltnings- och styrningssystem vid Sparbankernas sammanslutning enligt 7 kap. 1–5 § och 7 § i kreditinstitutslagen. Principerna för förvaltnings- och styrningssystemen vid Sparbankernas sammanslutning beskrivs i anvisningarna om principerna för tillförlitlig förvaltning och intern kontroll. Principerna godkänns av styrelsen för sammanslutningens centralinstitut.
Tillförlitlig förvaltning omfattar den högsta ledningen och den verkställande ledningen för Sparbankernas sammanslutning och de bolag som hör till sammanslutningen, relationerna mellan dess ägare och andra intressentgrupper, uppställandet av mål, beslut om hur målen ska uppnås och uppföljningen av hur målen uppnås. Styrelsen godkänner principerna för tillförlitlig förvaltning. Den verkställande ledningen ansvarar för att verksamheten ordnas i enlighet med dessa principer. Genomförandet av principerna för tillförlitlig förvaltning säkerställs av en tydlig referensram, konsekvent och heltäckande dokumenterade anvisningar samt tydligt fastställda beslutfattandenivåer.
Intern kontroll omfattar ekonomisk och övrig tillsyn. Den interna kontrollen är en del av den operativa verksamheten och alla funktioner och organisationsnivåer ansvar för den. Den interna kontrollen är en del av den dagliga verksamheten. Grunden för en fungerande och effektiv tillsyn är att en lämplig struktur och åtgärder för intern kontroll, inklusive tillräckliga instruktioner, tillsynsåtgärder, uppföljning och rapportering, har fastställts för alla nivåer i affärsverksamheten.
2. Sparbanksgruppens struktur
2.1. Sparbankernas sammanslutning och Sparbanksgruppen
De bolag som hör till Sparbankernas sammanslutning bildar en ekonomisk helhet som avses i sammanslutningslagen, där Sparbanksförbundet anl och dess medlemskreditinstitut i sista hand bär gemensamt ansvar för varandras skulder och förpliktelser.
Sparbankernas sammanslutnings ideologiska grund och utgångspunkt för de strategiska målen är att främja sparsamhet och finländarnas ekonomiska välfärd samt att på ett ansvarsfullt sätt främja deras ökade välfärd. Här har värdena, de grundläggande serviceprinciperna och det högklassiga kundarbetet sina rötter.
Sparbankernas sammanslutning är en del av Sparbanksgruppen, som består av Sparbankernas sammanslutning och de övriga bolag som hör till Sparbanksgruppen. Sparbanksgruppens omfattning skiljer sig från Sparbankernas sammanslutnings omfattning på så vis att till Sparbanksgruppen hör även andra bolag än kredit- och finansinstitut eller tjänstebolag. De viktigaste av dem är Sb-Livförsäkring Ab och Sb-Hem Ab. Sparbanksgruppen utgör inte ett finans- och försäkringskonglomerat i den mening som avses i lagen om tillsyn över finans- och försäkringskonglomerat.
Sparbankernas sammanslutning utgör inte en i bokföringslagen avsedd koncern och inte en sådan konsolideringsgrupp som avses i kreditinstitutslagen. Sammanslutningens centralinstitut ska dock göra upp ett sådant konsoliderat bokslut för sammanslutningen som avses i 9 § i sammanslutningslagen.
2.2. Sparbanksförbundet anl och dess uppgifter
Sparbanksförbundet anl (nedan kallat centralinstitut) fungerar som ett centralinstitut med ansvar för styrningen av hela Sparbanksgruppen och dess interna kontroll och fungerar som centralinstitut för Sparbankernas sammanslutning. Medlemmar i centralinstitutet kan vara kreditinstitut vilkas stadgar eller bolagsordning motsvarar det som föreskrivs i sammanslutningslagen och vilkas stadgar eller bolagsordning har godkänts av centralinstitutet. Beslut om godkännande av medlemmar fattas av andelstämman på förslag av styrelsen.
Centralinstitutets grundläggande uppgift är att skapa förutsättningar för att uppnå sammanslutningens gemensamma strategiska mål. Centralinstitutet svarar för styrningen och övervakningen av Sparbankernas sammanslutning i enlighet med sammanslutningslagen samt för centraliserade utvecklings- och tjänsteproduktionsuppgifter.
I centralinstitutet utövas den högsta beslutsmakten av andelsstämman, där medlemsbankerna utövar sin beslutsmakt. Andelsstämman väljer förvaltningsråd och medlemmar i styrelsen.
2.3. Sparbankerna
Sparbankerna är regionala och lokala inlåningsbanker som bedriver detaljbanksverksamhet och vars särskilda syfte är att främja sparande. Sparbankerna koncentrerar sig på detaljistbanksverksamhet med låga risker, särskilt tjänster i anslutning till detaljistärenden, sparande och placering samt lån. Produkt- och tjänsteutbudet täcker alla centrala banktjänster för såväl privat- som företagskunder. Dessa kompletteras av övriga tjänster och produkter i finansbranschen som erbjuds tillsammans med samarbetspartner.
Vad bolagsformen beträffar är sparbankerna traditionella sparbanker eller sparbanksaktiebolag. I sparbankerna utövas den övriga beslutanderätten av styrelseledamöter, som är företrädare för insättarna och eventuella ägare av grundfondsandelar. I Sparbankens aktiebolag utövas den högsta beslutanderätten på bolagsstämman av aktieägarna, som i regel är sparbanksstiftelserna. Styrelseledamöterna eller bolagsstämman väljer bankens styrelse. Styrelsens uppgifter och ansvarsområden beskrivs i arbetsordningen, som styrelsen själv godkänner.
2.4. Produkt- och tjänstebolag
Sparbanksgruppens mål är att utveckla sin konkurrenskraft på finansmarknaden genom att skapa samarbetsrelationer. Centralinstitutet och Sparbanksgruppens tjänste- och produktbolag erbjuder Sparbankerna stöd för att utveckla affärsverksamheten. Produkt- och tjänstebolagens uppgift är att se till att Sparbankernas verksamhetsförutsättningar tryggas och utvecklas. Dessutom deltar produktbolagen enligt modellen för ansvarshantering i genomförandet av exempelvis ansvarsstrategin och färdplanen.
Sp-Fondbolag Ab erbjuder placeringsfonder till Sparbankerna och deras kunder. Bolaget främjar långsiktigt sparande och är Sparbankernas expertenhet på placeringsmarknaden. De placeringsprodukter som förvaltas av bolaget säljs, utöver via Sparbankerna, också via andra distributionskanaler.
Sb-Livförsäkring Ab kompletterar Sparbankernas kärnaffärsverksamhet och strategi, som gäller sparande och placering. Bolaget erbjuder livförsäkringsprodukter och tjänster inom sparande, placering och skydd mot personliga risker för såväl privatkunder som företag som erbjuds via Sparbankerna och även via andra distributionskanaler.
Sparbankernas Centralbank Finland Abp erbjuder de Sparbanker som hör till sammanslutningen återfinansieringslösningar och balanshanteringstjänster, företräder sparbankerna i fråga om deras betalningsrörelsetjänster i förmedlingssystemet för SEPA-betalningar. Dessutom fungerar Centralbanken som kortutgivare för Sparbankernas kunder och som beviljare av konsumtionskrediter utan säkerhet.
Sp-Hypoteksbank Abp emitterar med stöd av lagen om hypoteksbanker obligationslån mot bostadslån, det vill säga säkerställda masslån. Som säkerhet för säkerställda masslån används Sparbankernas bostadslån som förmedlas till Sb-Hypoteksbank.
Sparbankstjänster Ab tillhandahåller kundrådgivning och stödtjänster för försäljning till Sparbanksgruppens banker och deras kunder. Dessutom sköter Sparbankstjänster Sparbankernas back office-funktioner i enlighet med tjänstebeskrivningarna. Figure Taloushallinto Oy erbjuder företag inom finanssektorn ekonomiförvaltningstjänster. Sb-Hem Ab är centralbolag för en fastighetsförmedlingskedja som fungerar enligt franchisingprincipen. Sb-Hem Ab:s verksamhet baserar sig på en modell där man väljer självständiga lokala företagare till samarbetspartner. De får ett starkt stöd för sin verksamhet av den lokala Sparbanken och får använda Sparbankernas firmamärke.
Produkt- och tjänstebolagens förvaltning baserar sig på den bolagslagstiftning som gäller dem. Förslagen till val av medlemmar i förvaltningsorganen bereds av centralinstitutets nomineringskommitté.
2.5. Sparbankscentralen
Sparbankscentralen är en affärsorganisation och den består av Sparbanksförbundet, Sparbankernas Centralbank, Sp-Hypoteksbank, Sp-Fondbolag, Sb-Livförsäkring, Sparbankstjänster och Sb-Hem. Till Sparbankscentralen har koncentrerats för Sparbankerna nödvändiga gemensamma funktioner gällande främjande av försäljning, produktutveckling och stöd för affärsverksamheten.
Sparbankscentralen ansvarar för
- utveckling av produkter, tjänster, flera kanaler och kundupplevelsen för Sparbankerna och Sparbankernas kunder, genomförande av projekt, säkerställande av kompetens, stöd för och främjande av försäljningen
- Informationsförvaltning, ekonomiförvaltning, riskkontroll, compliance, intern kontroll, juridiska frågor, personaladministration, marknadsföring och kommunikation på gruppnivå samt säkerställande av kompetensen för dessa delområden
- säkerställande av en konkurrenskraftig medelsanskaffning för Sparbanksgruppen under alla förhållanden och genom att hantera risker.
Sparbankscentralen leds av Sparbanksförbundets ledningsgrupp, som beskrivs i avsnitt 3.6.
Därtill har det inrättats styrgrupper som stödjer Sparbankscentralen vad gäller ledning och utveckling av koncernens verksamhet och främjar gruppens enhetlighet och konkurrenskraft inom branschen.
3. Centralinstitutets förvaltningsmodell
3.1. Sparbanksförbundet anl:s andelsstämma
Ordinarie andelsstämma hålls årligen före utgången av maj på andelslagets hemort Esbo eller i Helsingfors eller Vanda. Enligt etablerad praxis hålls stämman i mars. Stämman sammankallas av styrelsen. Extra andelsstämma hålls när styrelsen anser att det finns anledning till det eller när sådan annars ska hållas enligt lag.
Under den ordinarie andelsstämman behandlas de ärenden som nämns i centralinstitutets stadgar, som är bland annat fastställande av centralinstitutets resultaträkning och balansräkning för föregående räkenskapsperiod, presentation av sammanslutningens konsoliderade bokslut och val av medlemmar till förvaltningsrådet och styrelsen samt av revisor.
Kallelse till andelsstämman ska sändas till medlemmarna tidigast fyra veckor och senast en vecka före stämman till medlemmarnas postadresser som centralinstitutet känner till eller till de e-postadresser eller andra teleförbindelser som medlemmar meddelat centralinstitutet med tanke på kallelser eller genom meddelande om stämman i centralinstitutets intranät.
På andelsstämman har en medlem lika många röster som medlemmen har andelar i centralinstitutet. Sparbankerna får tilläggsröster på det sätt som anges närmare i centralinstitutets stadgar så att antalet tilläggsröster kan vara högst hälften av antalet röster som andelarna medför. En medlem får dock inte rösta med mera än tio procent av det röstetal som är företrätt på stämman. En medlem har bara en röst på andelsstämman om medlemmen på grund av egna ekonomiska svårigheter har fått sådant ekonomiskt stöd på grund av andelslagets beslut som motsvarar de kännetecken som specificeras i centralinstitutets stadgar.
Bolag som är medlemmar i centralinstitutet och som ägs av centralinstitutets medlemmar och av dem tillsammans med centralinstitutet får delta i andelsstämman så att de har yttranderätt men inte rösträtt.
3.2. Sparbanksförbundet anl:s förvaltningsråd
Till centralinstitutets förvaltningsråd hör minst 9 och högst 35 medlemmar som väljs av andelsstämman. Varje medlem har en personlig ersättare. Förvaltningsrådets medlemmars mandatperiod är ett år. I enlighet med gruppens verksamhetsprinciper väljs respektive sparbanks styrelseordförande till ordinarie medlem och vice ordförande till ersättare i förvaltningsrådet.
Förvaltningsrådet bestyrker själv sin arbetsordning.
Förvaltningsrådet sammanträder på kallelse av ordföranden eller vid förhinder för denne av vice ordföranden eller styrelsen och är beslutför när mer än hälften av medlemmarna är närvarande. Som beslut gäller den åsikt som mer än hälften av de närvarande har biträtt eller, om rösterna faller lika, den åsikt som ordföranden har omfattat. Vid sammanträdena förs protokoll, där de närvarande, besluten och eventuella omröstningsresultat antecknas.
Förvaltningsrådet sammanträder i regel 3–4 gånger per år. De ärenden som ska behandlas på sammanträdena bereds i regel av centralinstitutets styrelse och föredras av verkställande direktören.
Beslut om ersättningar till förvaltningsrådets medlemmar fattas av andelsstämman. Förvaltningsrådets medlemmar får inte några andra förmåner på grund av sina uppgifter.
3.3. Sparbanksförbundet anl:s styrelse
Till centralinstitutets styrelse hör minst 6 och högst 10 medlemmar. Styrelsemedlemmarna väljs av andelsstämman på föredragning av nomineringskommittén. Medlemmarnas mandatperiod börjar när den ordinarie andelsstämma som träffat valet slutar och upphör när det den första därpå följande ordinarie andelsstämman slutar. Den som har fyllt 65 år kan inte väljas till styrelsemedlem. Styrelsen fastställer en arbetsordning som reglerar dess verksamhet.
Styrelsens uppgift är att leda centralinstitutets verksamhet enligt lagen om andelslag, lagen om en sammanslutning av inlåningsbanker och Sparbanksförbundet anl:s stadgar. Styrelsen svarar bland annat för utformningen av Sparbanksgruppens strategi och för utvecklingen av det interna samarbetet, godkänner centralinstitutets verksamhetsplan och budget, bereder de ärenden som ska föredras för andelsstämman och förvaltningsrådet, utarbetar och föredrar för den ordinarie andelsstämman centralinstitutets och dess medlemskreditinstituts konsoliderade bokslut, ombesörjer Sparbankernas sammanslutnings interna kontroll samt väljer centralinstitutets VD och andra ledande tjänstemän och befriar dem från uppdraget samt bestämmer om deras löne- och andra förmåner. Styrelsen behandlar även ansvarsfrågor på sin dagordning på årsbasis i enlighet med modellen för ansvarsförvaltning.
Styrelsen sammanträder vid behov och är beslutför när mer än hälften av medlemmarna är närvarande. I praktiken sammanträder styrelsen varje år enligt en överenskommen sammanträdestidtabell, i regel månatligen samt vid behov även annars.
Som beslut gäller den åsikt som mer än hälften av de närvarande har biträtt eller, om rösterna faller lika, den åsikt som ordföranden har omfattat. I sammanträdena deltar förutom styrelsemedlemmarna dessutom verkställande direktören och/eller verkställande direktörens ersättare samt centralinstitutets jurist, som är sekreterare i styrelsen.
Sammanträdets föredragningslista och det centrala sammanträdesmaterialet sänds till styrelsemedlemmarna i tillräckligt god tid före sammanträdet så att de kan bekanta sig med det. De ärenden som ska behandlas i styrelsen föredras av verkställande direktören eller en föredragande som verkställande direktören kallat särskilt till mötet. Förslag läggs i regel fram i skriftlig form. Vid sammanträdena förs protokoll där de närvarande samt besluten och eventuella avvikande meningar antecknas.
Ett styrelsesammanträde kan om ett brådskande ärende eller någon annan särskild orsak kräver det hållas på distans, per telefon eller e-post eller med hjälp av andra kommunikationsmedel. Styrelsemedlemmarna ska ha möjlighet att ha kontakt med varandra inför beslutsfattandet.
Styrelsen har en årsklocka med tidtabell för de ärenden i anslutning till planeringen och övervakningen samt övriga viktiga ärenden som ska behandlas på styrelsesammanträdena under året. Styrelsen bedömer sin verksamhet och sina arbetssätt genom självutvärdering varje år. Dessutom gör styrelsen en årlig bedömning av den kollektiva lämpligheten hos styrelseledamöterna.
Andelsstämman beslutar om ersättningar till styrelsemedlemmarna. Styrelsemedlemmarna får inga andra förmåner på grund av sina uppgifter.
3.4. Sparbanksförbundet anl:s utskott och kommittéer
Centralinstitutet har tillsatt kommittéer som stöd för sin verksamhet enligt följande:
- Nomineringskommittén
- Ersättningskommittén
- Revisionskommittén
- Riskkommittén
- Asset and Liability-kommittén
För varje kommitté harr fastställts en arbetsordning, där kommitténs syfte, sammansättning, verksamhet och uppgifter har angetts.
Nomineringskommittén har till uppgift att för andelsstämman bereda förslag till medlemmar i Sparbanksförbundet anl och Sparbankernas produkt- och tjänstebolags förvaltningsorgan och deras ersättningar.
Ersättningskommittén har till uppgift att för Sparbanksförbundet anl bereda framställningar om ersättningsprinciperna och ersättningssystemet för verkställande direktörer i företag som hör till sammanslutningen och andra medlemmar i den operativa ledningen som rapporterar direkt till verkställande direktören. Kommittén förbereder även dokumenten Ersättningsprinciperna och Ersättningsanvisningar för godkännande av centralinstitutets styrelse.
Revisionskommittén har till uppgift att bistå Sparbanksförbundets styrelse i att säkerställa att Sparbanksförbundet anl:s och sammanslutningens bokföring, bokslutspraxis och ekonomiska rapportering täcker hela dess verksamhet och att de har ordnats på lämpligt sätt. Dessutom bistår kommittén styrelsen i att ombesörja och övervaka att sammanslutningen har en tillräcklig och ändamålsenligt ordnad intern kontroll, intern revision och revision för att kunna säkerställa att bokslutsuppgifterna som rapporteras är riktiga och tillförlitliga.
Riskkommittén har till uppgift att bistå Sparbanksförbundets styrelse i frågor gällande riskstrategi och risktagning samt i övervakningen av att man inom sammanslutningen följer den riskstrategi som centralinstitutets styrelse har beslutat om. Riskkommittén övervakar och säkerställer att förvaltningsprocessen för kapitaltäckning är effektiv och tillräcklig samt bedömer huruvida principerna, övervakningsmetoderna och processerna gällande dessa risker är tillräckliga. Riskkommittén bistår ersättningskommittén i skapandet av sunda ersättningssystem. I sitt arbete ska riskkommittén ta i beaktande alla typer av risker, och som stöd för sitt arbete ska riskkommittén ha tillgång till all väsentlig information om sammanslutningens affärsverksamhet. Riskkommittén ska få regelbundna rapporter om observationer och rekommendationer gällande de interna kontrollfunktionerna, samt om statusen för korrigerande åtgärder. Riskkommittén ska även regelbundet få information om observationer och rekommendationer gällande den interna revisionen och externa revisioner. Dessutom granskar och godkänner riskkommittén, i enlighet med modellen för ansvarsförvaltning, bedömningar av ESG-risker och -möjligheter, mål och begränsningar som en del av andra riskbedömningar, samt övervakar hanteringen och efterlevnaden av hållbarhetsrisker.
Asset and Liability-kommittén har till uppgift att bistå riskkommittén i frågor som rör ränte-, marknads- och likviditetsrisker. Asset and Liability-kommittén rapporterar om dessa risker till riskkommittén, styr verksamheten i den operativa organisationen på dessa områden samt planerar och samordnar sammanslutningens refinansiering tillsammans med Sparbankernas Centralbanks treasury.
3.5. Sparbanksförbundet anl:s verkställande direktör
Centralinstitutets verkställande direktör har till uppgift att i enlighet med lagen om andelslag sköta centralinstitutets löpande förvaltning, genomföra Sparbanksgruppens strategi i enlighet med styrelsens anvisningar och föreskrifter, bereda de ärenden som ska föredras för styrelsen och bistå styrelsen med beredningen av ärenden som ska föredras för förvaltningsrådet och andelsstämman.
3.6 Sparbanksförbundet anl:s ledningsgrupp
Ledningsgruppen har till uppgift att leda Sparbanksförbundet anl, som fungerar som sammanslutningens operativa centralinstitut i enlighet med de befogenheter som förbundets styrelse och verkställande direktören har beviljat.
Sparbanksförbundets ledningsgrupp fungerar också som ledningsgrupp för Sparbankscentralen. Ledningsgruppen består av verkställande direktören och de av förbundets styrelse utsedda cheferna med ansvar för centrala affärs- och stödfunktioner.
4. Intern kontroll
4.1. Intern kontroll som helhet
Sammanslutningens övervakningssystem, det vill säga interna kontroll, består av övervakning som genomförs av centralinstitutets förvaltningsråd och styrelse, övervakning som baserar sig på en årlig plan och riskbedömning som görs av oberoende funktioner samt övervakning av den egna verksamheten som görs av stödfunktionerna.
Intern kontroll omfattar övervakning av den ekonomiska och operativa verksamheten. Med intern kontroll avses den del av ledningen och verksamheten, genom vilken man strävar efter att säkerställa
- uppnående av uppsatta mål
- lönsamma och effektiva processer
- hantering av risker förknippade med verksamheten, inklusive ESG-risker
- tillförlitligheten och riktigheten av ekonomisk och övrig ledningsinformation
- efterlevnaden av bestämmelser och anvisningar
- en tillräcklig säkerhet för verksamheten, informationen samt institutets egendom och kundernas medel
- manuella och datatekniska system som ordnats på ett tillräckligt och ändamålsenligt sätt som stöd för verksamheten.
4.2. Förvaltningsrådets och styrelsens övervakning
Sammanslutningens förvaltningsråd har i uppgift att övervaka centralinstitutets förvaltning, som vilar på styrelsens och verkställande direktörens ansvar, och att centralinstitutets verksamhet sköts sakkunnigt och omsorgsfullt i enlighet med lagen om andelslag samt centralinstitutets och Sparbanksgruppens intresse. Sammanslutningens styrelse har i uppgift att leda centralinstitutets verksamhet enligt lagen om andelslag, lagen om en sammanslutning av inlåningsbanker och centralinstitutets stadgar, samt ombesörjer ordnandet av den interna kontrollen vid Sparbankernas sammanslutning.
Högsta ledningen för varje bolag som hör till sammanslutningen ansvarar för dessa uppgifter för sitt eget instituts del.
4.3. Tillsynens tre försvarslinjer
I Sparbankernas sammanslutning iakttas en så kallad tillsynsmodell med tre försvarslinjer. Den första försvarslinjen består av intern kontroll av den egna verksamheten utförd av affärsverksamheten och stödfunktionerna. Den andra försvarslinjen består av tillsyn av oberoende kontrollfunktioner, dvs. riskkontroll, compliance-funktionen och tillsyn utförd av dataskyddsombudet. Den tredje försvarslinjen är tillsynen utförd av den intern kontrollen.
Styrelsen för centralinstitutet och varje bolag som hör till sammanslutningen ansvarar för att tillsynen är ordnad enligt de tre försvarslinjerna och att de oberoende tillsynsfunktionerna har tillräcklig behörighet, vikt och resurser för att sköta sina uppgifter.
5. Krav på ledningens tillförlitlighet och kompetens
Medlemmar i styrelsen för en bank som ingår i Sparbankernas sammanslutning eller styrelsen för sammanslutningen och personer som ingår i den verkställande ledningen ska vara tillförlitliga personer som har ett gott anseende. De får inte vara försatta i konkurs eller ha meddelats näringsförbud och deras handlingsbehörighet får inte heller annars ha begränsats.
Styrelsemedlemmar och de som hör till bankens verkställande ledning ska ha sådana kunskaper om och erfarenheter av kreditinstitutets affärsverksamhet och de risker som är förenade med den samt kunskaper om och erfarenheter av ledning som behövs med hänsyn till uppdraget samt med beaktande av verksamhetens art, omfattning och komplexitet.
I Sparbankernas sammanslutning beskrivs bedömningen av tillförlitlighet och kompetens i anvisningen Lämplighetsprövning. Bedömningen av tillförlitlighet, lämplighet och kompetens utförs på det sätt som anges i anvisningen på styrelsens medlemmar och suppleanter, verkställande direktören och dennes ersättare. Bedömningen tillämpas dessutom på alla som rapporterar direkt till den verkställande direktören, som har ledande befattningar i den organisationen, eller som de facto leder företagets verksamhet, såsom medlemmar i ledningsgruppen och personer som ansvarar för centrala funktioner. För centralinstitutet görs bedömningen även av förvaltningsrådets medlemmar och suppleanter.
En prövning utförs alltid när en ny person väljs att ansvara för den ovan nämnda ledningen eller centrala funktionen eller till ett ovan nämnt förtroendeuppdrag. Därutöver utförs en bedömning när en person omväljs att fortsätta sitt tidigare uppdrag och om det gått över två år sedan den tidigare bedömningen. Vidare ska prövningen utföras alltid då personens tillförlitlighet, lämplighet eller kompetens blir ifrågasatt.
6. Ledningens tidsinsats
En medlem i styrelsen vid en bank som ingår i Sparbankernas sammanslutning och centralinstitutets styrelse, den verkställande direktören och andra personer som ingår i ledningen ska använda tillräckligt med tid för att sköta sina uppgifter och förpliktelser. I bedömningen av en ledningsmedlems tillräckliga tidsinsats tas hänsyn till bland annat antalet samtidiga förtroende- och andra uppdrag i ledningsorgan som innehas av en ledamot, ledamotens geografiska verksamhetsområde och den restid som krävs för uppgiften, antal planerade möten för ledningsorganet samt arten av ledamotens befattning och ansvarsområden.
Aito Sparbank 2286574-2
Kauppakatu 14, 33210 Tammerfors
tel. 03 4584 0280
Avain Sparbank 0179732-2
Jääkärintie 60, 62420 Kortesjärvi
tel. 020 758 2310
Ekenäs Sparbank 0131296-2
Stationsvägen 6, 10600 Ekenäs
tel. 019 222 500
Helmi Sparbank
Torikatu 3, 15110 Lahtis
tel. 010 441 7400
Kvevlax Sparbank 0198368-6
Kvevlaxvägen 1, 66530 Kvevlax
tel. 06 346 2111
Lampis Sparbank 0197794-8
Hämeenkatu 14, 05800 Hyvinge
tel. 010 441 700
Mörskom Sparbank 0129183-1
Ämbetsvägen 1, 07600 Mörskom
tel. 010 441 7210
Nooa Sparbank 1819908-9
Aleksanterinkatu 48 A 3. krs. 00100 Helsingfors
tel. 010 436 6400
Närpes Sparbank 2650799-3
Närpesvägen 13, Pl 42, 64201 Närpes
tel. 010 423 9000
Somero Sparbank 0153091-9
Joensuuntie 27, 31400 Somero
tel. 029 041 2300
Sparbank Kalanti-Pyhäranta 0133409-6
Alinenkatu 26, 23500 Nystad
tel. 010 841 5900
Sparbank Optia 0170559-8
Savonkatu 15, 74100 Idensalmi
tel. 029 041 2500
Sparbank Sinetti 0197848-1
Keskustie 35, 35300 Orivesi
tel. 03 3143 6500
Västra Nylands Sparbank 0128371-9
Larsgatan 48, 08100 Lojo
tel. 029 041 2000
Sparbankernas Centralbank
Läs mer: