VÄSTRA NYLANDS SPARBANK RESULTAT 1.1. – 30.6.2024

Västra Nylands Sparbanks ledningsgrupp.

En stark soliditet möjliggör ytterlig tillväxt och ger en trygg bas för bankens framtid

Västra Nylands Sparbank stärkte sin soliditet ytterligare under början av året. Soliditeten steg till 27,25 % (23,39 %, 6/2023). Enligt verkställande direktören Samu Rouhe kan vi tack vare vår starka soliditet bredda vår verksamhet ytterligare till att motsvara de behov som nutidens snabbt utvecklande digitala tjänster kräver. Därmed kan vi även förbereda oss inför framtidens allt stramare regleringskrav. Ytterligare möjliggör den starka soliditeten bankens fortsatta tillväxt och vår medverkan i större finansieringsprojekt inom västra Nyland genom att stöda både den positiva tillväxten och den ekonomiska livskraften på området. Bankens eget kapital uppgick till 101 M€ (90 M€, 6/2023). Kreditportföljens riskkoncentration minskade speciellt på grund av minskad nyfinansiering inom byggbranschen.

Lyckad utvidgning via en ny filial i Esbo

Vi öppnade en ny filial i Esbo i samband med utvidgandet av vårt verksamhetsområde. Det nya utrymmet är beläget vid Technopolis campus i Otnäs, Innopoli 2, invid mycket goda förbindelser. Vi erbjuder placeringstjänster, företagstjänster och personkundstjänster både på finska och svenska till kunder i Esbo och Grankulla. Det nya kundteamet jobbar nu i full bemanning och vi har haft en mycket lyckad start i etableringen, konstaterar teamchefen för nykundsanskaffning, Jarno Oksanen. För att underlätta kontakten med banken har vi under sommarens lopp även varit nära kunderna i olika köpcentrum i Esbo och Grankulla, i parker och vid simstränder. Bemötandet har varit enbart positivt. Många kunder har saknat Sparbankens personliga och sakkunniga rådgivning även i Esbo.

Resultatutvecklingen starkare än i fjol

Bankens rörelsevinst under jämförelseperioden 1-6/2024 uppgick till 6,4 M€ (6,0 M€, 1-6/2023). Den positiva rörelsevinsten är ett resultat av det målmedvetna arbetet gentemot våra kunder och för deras ekonomiska välfärd. Samtidigt har de stigande marknadsräntorna haft en positiv inverkan på bankens räntenetto, tillägger ekonomidirektör Ville Lundeqvist.

De av banken förvaltade kundmedel (depositioner, fonder, försäkringar samt värdeandelar) uppgick under jämförelseperioden till 799 M€ (796 M€, 6/2023). Kundmedlen har ökat en aning på grund av att medlen under förvaltning har ökat. Kundernas depositioner har däremot minskat lite, främst på grund av de ökade levnadskostnaderna i det utmanande marknadsläget.

Bankens kreditstock har minskat marginellt från fjolårets jämförelsetidpunkt, amorteringarna på lånen har varit större än beloppet nya utgivna lån, vilka uppgick till 51,4 M€. Kreditstockens storlek var 741 M€ (754 M€). En försvagad efterfrågan på bostadslån och den tröga bostadsmarknaden i samband med minskat förtroende för den ekonomiska utvecklingen har påverkat kundernas vilja och förmåga att ansöka om lån. Vi har sett positiva signaler i efterfrågan av lån vid slutet av första halvåret. Oreglerade krediter har ökat en aning på grund av det ekonomiska läget men kreditförlusterna är på en låg nivå.

Bättre depositionsränta till kunder

Vi erbjuder mycket konkurrenskraftiga depositionsräntor till våra kunder tack vare de stigande marknadsräntorna. För tillfället erbjuder vi depositionsräntor vilka är klart över marknadsräntan. Vårt nuvarande ikraftvarande erbjudande är t.o.m. 4,6 % depositionsränta i samband med vår specificerade placeringslösning.

Modern förmögenhetsförvaltning och högkvalitativ Private Banking-tjänst

Sparbanken Privatbank är en private banking-tjänst för våra mer förmögna privat-, företags- och samfundskunder. Under jämförelseperioden har vi tecknat 50 st. nya Privatbanksavtal. Chefen för operativa verksamheten, Helena Ståhlberg tillägger att våra kunder uppskattar vårt sätta att bemöta dem, vår omsorg om kundens ekonomiska välfärd, vår tillgänglighet och sist men inte minst personalens sakkunnighet i placeringsärenden.

Nyckeltal, Västra Nylands Sparbank

M € 6/2024  6/2023
Rörelsevinst 6,4 6,0
Soliditet 27,25 % 23,39% 
Eget kapital 101 90
Balans 739 748
Kundmedel 799 796
Krediter 741 754
Kostnads/intäktsrelation 50 59
Antal personal 72  66

Tilläggsuppgifter ges av:

Samu Rouhe
VD
tfn 050 3484 341, samu.rouhe@saastopankki.fi

 

Skriven
Typ
Rapporter och publikationer
Utgivare

Intressant just nu