Ge barnet en välbärgad framtid

Alla vill väl att deras barn ska få god vägkost på vägen in i vuxenlivet. Läs hur man kan göra barnets framtid rikare.

Vad kan väl vara ett bättre sätt att ge barnet vägkost för framtiden än att samla förmögenhet. Det sägs att pengar inte ger lycka men de gör nog livet lättare när man på tröskeln till vuxenvärlden inte behöver fundera på var man ska få pengar till körkort, det första egna hemmet eller för studentutbyte.

– Få barnfamiljer har färdigt stora besparingar för barnens framtid. Därför lönar det sig att börja spara så tidigt som möjligt, säger Susanna Järvenpää, affärsverksamhetschef vid Sparbanken.

Ett bra sätt är att lägga undan barnbidraget, eller en del av det, som varje månad kommer in på kontot för barnets framtid.

– Barnbidraget är avsett för barnets föräldrar för att försörja barnet. Om föräldrarna är välbärgade kan man bra skjuta upp användningen av barnbidragen.

När är det en bra tid att börja spara till barnen?

En bra stund att börja spara är när barnet börjar skolan och dagvårdsavgiften faller bort. Sparandet går nästan utan att man märker det när man varje månad sparar den summa som tidigare gick till dagvårdsavgifterna.

När man i stället för att spara på konto sparar på ett lite lönsammare sätt såsom i fonder får man på lång sikt också avkastning på sina pengar. Bland det stora urvalet fonder finns alternativ för såväl den som vill ha god avkastning som den som vill undvika risker. Läs mera om fondsparande.

– Många bäckar små ger stora besparingar och månadsspararen får i längden ofta bättre avkastning än om man på en gång placerar en större summa. Genom att lägga undan 50 eller 100 euro i månaden kan man skrapa ihop till en ordentlig grundplåt på 10–15 år, säger Järvenpää.

Minska på arvsskatten

När man sparar till barnen ska man vara noggrann med gåvoskatten. Enligt lagen kan en person donera under 5 000 euro med tre års mellanrum till ett barn.

En sparförsäkring stöder arvsplaneringen. Med ett förmånstagarförordnande kunde du tidigare bestämma att förmånstagare för din sparförsäkring var till exempel ditt barn eller barnbarn. Då var 35 000 euro av dödsfallssumman arvsskattefri och för den efterlevande maken var halva summan eller minst 35 000 euro arvsskattefri innan år 2018. Ändringarna i arvs- och gåvoskattelagen avskaffade den arvsskattefria delen 1 januari 2018. Följderna av ändringen kompenseras av en höjning av makeavdraget till 90 000 euro och av minderårighetsavdraget till 60 000.

– Om de egna barnen har ekonomin i balans och livet är i sin ordning kan man fundera på att överföra arvet direkt till barnbarnen så slipper en generation betala arvsskatt.

Det viktigaste steget mot barnets förmögna framtid är att gå från tanke till handling. Järvenpää uppmanar alla som funderar på att spara till barnen att boka en tid till banken för att kartlägga lämpliga sparalternativ.

– Ofta går man länge och tänker att man borde göra något men sedan blir det inte av. Det är onödigt att ensam fundera när det i banken finns experter som kan hjälpa till. Vi har en sparlösning för varje familj.

Funderar du på dina barns framtid?

Boka en tid till Sparbanken

Kategorier
...