Oma puutalo puumerkillä

Asuntoasiat ovat olleet Säästöpankki-asioita jo 125 vuotta! Eurajoen konttorissa on säästetty vanhoja mainoksia vuosikymmenten ajalta.

Lainaaminen on ollut Säästöpankin tärkeimpiä palveluita aivan alusta alkaen - jo ensimmäisenä toimintapäivänä annettiin kaksi lainaa. Pankin alkuaikoina talletuksia ei ole ollut niin paljon, kuin lainanantoon on tarvittu. Useamman kerran laina on myönnetty ehdolla, että sen saa nostaa vasta sitten, kun rahaa pankkiin karttuu. Kun laina on tarvittu nopeasti, on johtokunnan jäsen kauppias Hauvonen vuonna 1894 vipannut pankille 565mk, jotta se on voinut antaa myöntämänsä lainan. Vippi on annettu ehdolla, että se maksetaan takaisin ”kohta, kun rahaa pankkiin saadaan”. Luonnollisesti tänä päivänä tällainen toiminta tuntuu perin kummalliselta, mutta on aikanaan ollut täysin mahdollista.

Velkakirjat kirjotettiin viisi ensimmäistä vuotta kokonaan kynällä mallin mukaan: 

”Eurajoen Säästöpankilta olen minä allekirjoittanut lainaksi saanut xxx Suomen markkaa, jonka rahasumman toiselta tai toiselta puolelta tapahtuneen kolmen kuukauden irtisanomisen perästä samaan pankkiin takaisin maksan, sekä korkoa x% sadalta vuosittain sitoudun pankkiin maksamaan kunkin vuoden joulukuun ensimmäisenä arkimaanantaina.”

Pankin ensimmäisillä vuosikymmenillä velkakirjankin pystyi vielä allekirjoittamaan puumerkillä. Yllä esimerkkejä käytetyistä merkeistä.

Se, että lainat mielellään annettiin pitkäaikaisina, perustuu alkuperäiseen säästöpankkiaatteeseen. Säästöpankkien päämääränähän oli luoda järjestelmä, jolla köyhälle väestölle tuli mahdolliseksi huolehtia työikäisenä ollessaan vanhuusvuosienkin toimeentulosta säästämällä osa tuloistaan sitä varten. Tätä säästöpankkiaatetta pankissa noudatetaan edelleen, sillä jokaiselle lainanottajalle rakennetaan mahdollisuus myös vaurastua laina-aikana. Tosin perinteisen säästötilin rinnalle on tullut paljon uusia tuotteita, joilla vaurastuminen on helpompaa – esimerkiksi rahastosäästäminen kuuluu jo monen Säästöpankin asiakkaan palveluvalikoimaan.

Lainojen takaisin maksamisesta on vaadittu alusta alkaen varmaksi arvioitu vakuus. Kuitenkin lainoja on annettu vähävaraisillekin, jos heidän takaajansa ovat olleet maksukykyisiä. Tänä päivänä lainansaannin edellytykset ovat laissa tarkkaan määritellyt ja esimerkiksi asuntolainaa varten lainanottajalta vaaditaan myös omarahoitusosuus.

Kun katsomme lainanmyöntöä vuosikymmenten taakse, laina-anomusten käsittely on ollut totista ja jäykkää puuhaa. Se eroaa merkittävästi vuodesta 2018, jolloin pankin asiantuntijarooli korostuu ja asiakkaan rooli kasvaa: asiakkaalle rakennetaan yksilöllinen ratkaisu palvelemaan parhaiten hänen tarpeitaan. Asuntolainojen korot ovat tällä hetkellä matalalla ja asiakkaalle lisäarvoa tuovatkin muut pankkituotteet sekä palvelun laatu. Asiakaskokemukseen panostaminen onkin yksi Säästöpankin kilpailuvaltteja.

Artikkelissa on käytetty lähteenä teosta Eurajoen Säästöpankki terve satavuotias (Kauko Kaunisto, Kokemäki 1992). Artikkeli on osa juhlavuonna ilmestyvää juttusarjaa, jossa verrataan pankin elämää ennen ja nyt. 

 
...