Lapselle säästäminen: Takaa lapselle vauras tulevaisuus

Kukapa ei haluaisi jälkikasvulleen mahdollisimman hyviä eväitä aikuisuuteen. Lue, millä keinoin lapsen tulevaisuutta voi vaurastuttaa ja miten lapselle säästäminen kannattaa aloittaa.

Lapselle säästäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Näin takaat lapsellesi vauraamman tulevaisuuden.

Aloita lapselle säästäminen mahdollisimman varhain 

Mikä olisikaan parempi tapa varmistaa lapselle hyvät eväät tulevaisuuteen kuin varallisuuden kerryttäminen. Sanotaan, että raha ei tuo onnea, mutta kyllä se elämää helpottaa, kun aikuistumisen kynnyksellä ei tarvitse miettiä, mistä saisi rahat kasaan ajokorttia, ensimmäistä omaa kotia tai opiskelijavaihtoa varten.

– Aika harvalla lapsiperheellä on valmiina kasassa suuria säästöjä lapsen tulevaisuuden varalle. Sen takia varallisuuden kasvattaminen kannattaa aloittaa mahdollisimman ajoissa, sanoo Säästöpankin liiketoimintajohtaja Susanna Järvenpää.

Hyvä tapa on siirtää kuukausittain tilille putkahtava lapsilisä tai osa siitä suoraan sivuun lapsen tulevaisuutta varten.

– Lapsilisä on tarkoitettu lapsen vanhemmille lapsen elättämiseen. Jos vanhemmat ovat hyvin toimeentulevia, voi lapsilisien käyttöä hyvin lykätä myöhemmäksi.

Milloin on hyvä hetki aloittaa lapselle säästäminen?

Yksi hyvä hetki säästämisen aloittamiselle on se, kun lapsi aloittaa koulun ja päivähoitomaksu jää pois. Säästäminen hoituu lähes huomaamatta, kun laittaa saman summan kuukausittain säästöön, joka aiemmin meni päivähoitomaksuihin.

Kun säästää tilin sijaan vähänkin tuottavampaan kohteeseen, kuten rahastoihin, saa varoille kerrytettyä pitkällä aikavälillä myös tuottoa. Laajasta rahastojen valikoimasta löytyy omat vaihtoehtonsa niin tuottohakuisemmalle kuin riskiä karttavallekin säästäjälle. Eri rahastoihin voit käydä tutustumassa täällä.

– Suuret säästöt kertyvät pienistä puroista ja kuukausisäästäjä tienaa usein pitkällä aikavälillä paremman tuoton kuin jos kerralla sijoittaisi isomman summan. Laittamalla sivuun 50 tai 100 euroa kuukaudessa saa kerrytettyä lapselle jo kivan pesämunan 10–15 vuodessa, Järvenpää sanoo.

Kun säästät lapselle, ole tarkkana lahjaveron kanssa

Lapselle säästettäessä kannattaa olla tarkkana lahjaveron kanssa. Lain mukaan yksi henkilö voi lahjoittaa lapselle alle 5 000 euroa kolmen vuoden välein.

Säästövakuutus tukee perintösuunnittelua. Säästövakuutuksen edunsaajamääräyksellä pystyit vielä vuonna 2017 määrittää saajaksi esimerkiksi lapsesi tai lapsenlapsesi, jolloin kuolintapaussummasta perintöverosta vapaata oli lähiomiselle 35 000 euroa ja leskelle summasta verotonta oli puolet tai vähintään 35 000 euroa. Perintö- ja lahjaverolain muutokset poistivat mainitun perintöverosta vapaan osuuden 1.1.2018 alkaen. Muutoksen vaikutusta kompensoi kuitenkin puolisovähennyksen korottaminen 90 000 euroon ja alaikäisen lapsen vähennyksen korottaminen 60 000 euroon 1.1.2017 alkaen.

– Jos omilla lapsilla on talous tasapainossa ja elämä mallillaan, voi miettiä perinnön siirtämistä suoraan lapsenlapsille, niin yksi sukupolvi välttyy perintöveron maksamiselta.

Tärkein askel kohti lapsen vaurasta tulevaisuutta on ryhtyä tuumasta toimeen. Järvenpää kehottaakin kaikkia lapselle säästämistä harkitsevia varaamaan ajan pankkiin sopivan säästövaihtoehdon kartoittamiseksi.

– Monesti mietitään pitkään, että jotain pitäisi tehdä ja sitten se jää. Ei kannata turhaan jäädä yksin miettimään, koska pankissa on asiantuntijat sitä varten. Meiltä löytyy jokaiselle perheelle sopiva säästöratkaisu.

Opeta säästäväisyyden merkitys lapselle - talouskasvatus alkaa jo kotoa 

Kun lapsi ymmärtää järkevän rahankäytön ja säästämisen tärkeyden jo pienenä, siitä on varmasti hyötyä myös tulevaisuudessa – siinä vaiheessa, kun lapsi on jo omillaan ja rakentaa omaa elämäänsä. Mutta miten lapselle kannattaa puhua rahasta? Lue Kuluttajaliiton asiantuntija Paula Pessin 7 vinkkiä.

 

Mietityttääkö oman jälkikasvun tulevaisuus? Varaa aika Säästöpankkiin ja aloita lapselle säästäminen jo tänään.

Kategoriat
...